Ciuperci otrăvitoare, scoase de la vânzare în Alba Iulia / 16 persoane au ajuns la spital

Ciuperci otrăvitoare, scoase de la vânzare în Alba Iulia / 16 persoane au ajuns la spital
Foto: Pixabay

O cantitate de 16 kilograme de ciuperci a fost scoasă de la vânzare de inspectorii  DSVSA Alba, care au confiscat ciuperci suspectate că ar fi otrăvitoare. Acestea au fost confiscate, după ce ar fi fost expuse spre vânzare într-o piață agroalimentară din Alba Iulia, notează ziare.com.

Vânzătorul nu ar fi avut asupra sa actele de proveniență ale ciupercilor, așa că inspectorii care au efectuat controlul au hotărât să distrugă marfa suspectă în conformitate cu normativele sanitare veterinare în vigoare. Reprezentanții DSVSA au susținut că marfa existentă nu era destinată consumului uman, reprezentând un real pericol pentru sănătatea consumatorilor.

Ciuperci confiscate într-o piață din Alba Iulia

Controlul a avut loc ieri, 27 septembrie, și a fost făcut sub supravegherea reprezentanților Poliției.

Unul dintre comercianții aflați în respectiva piață a expus spre comercializare ciuperci fără a deține însă vreun document privind proveniența, calitatea și conformitatea produsului, mai scrie sursa citată.

Persoana respectivă a declarat inspectorilor DSVSA Alba că nu a existat nici un cumpărător pentru ciupercile expuse, iar întreaga cantitate destinată vânzării a pus-o la dispoziția autorităților pentru a fi distrusă. În urma controlului s-a constatat că ciupercile au fost culese din pădurea de la marginea orașului Zlatna.

Continuă controalele după ce oamenii ajung la spital

„Astfel de controale vor continua în toate piețele din județul Alba. Conform legislației sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor în piețe este permisă comercializarea doar a produselor alimentare care fac obiectul specificat în documentul sanitar-veterinar emis de autoritatea competentă locală, respectiv DSVSA Alba. De asemenea, în piețe pot fi vândute doar produse pentru care se deține atestat de producător sau produse care provin din unități autorizate sau înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor”, se precizează într-un comunicat de presă al instituției.

Numai în ultima lună 16 persoane au ajuns la Spitalul Județean Alba cu intoxicații provocate de consumul de ciuperci.

Urmăriți B1TV.ro și pe