Cum arată fostul club Colectiv, la cinci ani de la incendiul care a schimbat România

Cum arată fostul club Colectiv, la cinci ani de la incendiul care a schimbat România
Foto: Inquam Photos / Mircea Manole

Au trecut cinci ani de la tragedia din clubul Colectiv, dar rănile nu s-au închis. Zeci de familii îşi plâng încă morţii, ucişi de flăcările din 30 octombrie 2015. 65 de tineri şi-au pierdut viaţa în urma incendiului care a mistuit clubul Colectiv. La cinci ani de la cea mai mare tragedie de după 1989, clubul Colectiv este astăzi doar o încăpere goală, în care există și acum urmele flăcărilor din 30 octombrie 2015. Iar fosta fabrică Pionierul, în care funcționa clubul, nu are nici acum autorizație pentru securitate la incendiu.

Concertul trupei Goodbye to Gravity din clubul colectiv din Capitală s-a transformat în cea mai mare tragedie de după Revoluţie. Flăcările izbucnite de la nişte artificii au cuprins în doar câteva secunde întreg clubul, iar sute de oameni au fost prinşi în capcana de foc. Morţile s-au oprit abia la un an şi jumătate din acea noapte de 30 octombrie 2015. 65 de tineri au fost ucişi.

Cinci ani de la incendiul din clubul Colectiv: Cum arată acum locul tragediei

La cinci ani de atunci, troița din fața clubului mai amintește de cele 65 de vieți pierdute în flăcările de la Colectiv. La fel și monumentul ridicat în fața clubului, în 2016 – un înger care își ia zborul spre cer, la baza căruia sunt gravate numele a 64 dintre victimele incendiului.

Foto: Inquam Photos /Bogdan-IoanBuda

Foto: Inquam Photos /Bogdan-IoanBuda

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

În rest, deci au trecut cinci ani, puține lucruri s-au schimbat. Potrivit Radio Europa Liberă, fosta fabrică Pionierul, incinta în care funcționa clubul Colectiv, nu are nici acum autorizație de securitate la incendiu. Cu toate acestea, firmele care au închiriat spații acolo, își desfășoară în continuare activitatea fără probleme.

Fosta fabrică este păzită de portari, iar nimeni nu poate trece de poarta de fier fără a i se cere explicații. Potrivit sursei citate, în clădirile vechi din acest spațiu încă funcționează câteva firme. Este vorba despre un atelier de dezmembrări auto, o firmă de închiriat schele de construcții, o sală de dans, una de karate, câteva depozite și birouri.

Cât despre spațiul în care se afla clubul Colectiv, containerul portocaliu din urmă cu cinci ani este acum vopsit în negru, iar în zonă încă se mai pot vedea gurile de aerisire ale clubului, care poartă încă urmele fumului ucigător din octombrie 2015.

65 de tineri au murit în urma incendiului din Colectiv: Dosarul deschis de aanchetatori nu a ajuns încă la final

Pe 30 octombrie 2016, în jurul orei 22.30, o scânteie de la artificiile pornite în club a aprins buretele pentru antifonare, care învelea un stâlp. Din cauza materialelor de proastă calitate folosite pentru izolarea fonică a spațiului, focul s-a răspândit rapid și tavanul a început să ardă în doar câteva secunde. Oamenii au început să se îmbulzească spre ușă, dar, din cauza faptului că nu exista decât o singură ieșire, sute de persoane au fost rănite și alte câteva zeci aveau să moară în aceeași seară.

Prima sentință în dosarul Colectiv a fost pronunțată în decembrie 2019. În total, cei 13 inculpați au fost condamnaţi în primă instanţă la o pedeapsă cumulată de 115 ani de închisoare.

Cristian Popescu Piedone, fost primar al sectorului 4,a fost condamnatla 8 ani şi 6 luni de închisoare.

Patronii clubului au primit câte 11 ani şi 8 luni de închisoare fiecare, iar administratorul firmei care a asigurat artificiile de la concertul din seara de 30 octombrie 2015 – 12 ani şi 8 luni.

Societatea care administra clubulColectiv a primit 470 de zile amendă, fiecare zi de amendă având o valoare de 5.000 de lei. Aceeaşi pedeapsă a fost aplicată şi pentru Golden Ideas Fireworks Artists, firma care a asigurat artificiile dinColectiv.

Tags: