CNCAV: Începe imunizarea cu vaccinul Spikevax (Moderna) a tinerilor cu vârste între 12 și 17 ani

CNCAV: Începe imunizarea cu vaccinul Spikevax (Moderna) a tinerilor cu vârste între 12 și 17 ani
Vaccinul produs de compania Moderna a fost al doilea ser anti-COVID-19 aprobat de EMA din punct de vedere cronologic și folosește o tehnologie bazată pe ARN mesager. Foto: Hepta.ro / Zuma Press / Handout/ Taiwan Central Epidemic

Platforma de programare va permite, duminică, 1 august, înscrierea tinerilor cu vârste între 12 și 17 ani la vaccinarea împotriva COVID-19 cu serul produs de compania Moderna, Spikevax, a anunțat CNCAV printr-un comunicat transmis vineri, precizând că de luni, 2 august, vaccinarea copiilor se va putea realiza fără o programare prealabilă în platformă.

Până vineri seară, la nivel național au fost vaccinate peste 4,99 milioane de persoane, iar mai bine de 4,84 milioane au fost vaccinate în schemă completă.

Începe imunizarea cu vaccinul Spikevax (Moderna) a tinerilor cu vârste între 12 și 17 ani, spune CNCAV

CNCAV a făcut mai multe mențiuni pentru buna desfășurare a procesului, precizând printre altele că vaccinare adolescenților vine în contextul în care Agenția Europeană a Medicamentului a recomandat, luni, acordarea extinderii indicației vaccinului Spikevax pentru categoria de vârstă 12-17 ani.

Schema de vaccinare recomandată constă în administrarea a două doze, la un interval de 28 de zile, conform RCP.

„Înscrierea la programare a minorilor în platforma electronică se va putea realiza prin intermediul conturilor părinților, tutorilor sau ale aparținătorilor legali. De asemenea, din data de 2 august, vaccinarea copiilor se poate realiza fără o programare prealabilă în platformă, prin prezentarea directă în centrele de vaccinare, la cabinetele medicilor de familie, unde se administrează acest tip de vaccin, sau la evenimentele de tip maraton, drive-trough organizate la nivel național”, a mai precizat CNCAV.

Autoritățile au reiterat că vaccinarea este gratuită și voluntară. Pentru facilitarea procesului de vaccinare, se pot descărca de pe site-ul ROVACCINARE atât chestionarul de triaj, cât și formularul de consimțământ informat prin care își exprimă acordul în acest sens. Potrivit CNCAV, documentul poate fi semnat de către unul dintre părinți, de tutorele sau reprezentantul legal.

În centrul de vaccinare, adulții vor prezenta actele de identitate valabile care atestă calitatea acestora (CI, pașaport, pentru adulți și certificatul de naștere, în cazul celor care nu au împlinit 14 ani).

„Vaccinarea rămâne soluția sigură și eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19, iar vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de EMA, cel mai important for decizional, care reunește experți la nivel european. Potrivit EMA, datele care rezultă din studiile clinice arată un profil de siguranță și o tolerabilitate foarte bune ale vaccinului COVID-19/Moderna în cazul copiilor între 12 și 17 ani, iar eficacitatea la aceștia este foarte mare. Totodată, studiile efectuate relevă faptul că în grupul copiilor care au fost vaccinați nu s-au înregistrat cazuri de COVID-19, comparativ cu lotul copiilor nevaccinați”, se mai arată în comunicatul CNCAV.

CNCAV a ținut să asigure „populația de transparență completă și responsabilitate deplină în comunicarea cu celeritate a tuturor informațiilor de interes, astfel încât procesul de vaccinare să se realizeze într-un mediu favorabil și sigur pentru toate persoanele care doresc să se imunizeze împotriva COVID-19”.