Comisarul Radu Gavriș, către șeful Poliției Capitalei, după schimbarea șefului Poliției din Centrul Vechi: „Nu pot să nu iau atitudine față de modalitatea abuzivă în care vă folosiți de acest instrument, detașarea”

Comisarul Radu Gavriș, către șeful Poliției Capitalei, după schimbarea șefului Poliției din Centrul Vechi: „Nu pot să nu iau atitudine față de modalitatea abuzivă în care vă folosiți de acest instrument, detașarea”
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comisarul Radu Gavriș reacționează în cazul schimbării șefului Poliției din Centrul Vechi al Capitalei. Printr-un mesaj publicat pe un grup de Whatsapp și citat de HotNews.ro, Gavriș îi solicită șefului Poliției București, Bogdan Berechet, să vină cu o motivație pentru decizia prin care comisarului șef Cristian Ghica a fost detașat din funcția de șef al Poliției din Centrul Vechi. Ghica anunțase, marți, tot printr-un mesaj pe Whatsapp, că a fost schimbat din funcție pentru că a refuzat să aștearnă ”Poliția la picioarele unor patroni care dau șpagă”.

Comisarul Radu Gavriș cere explicații după schimbarea din funcție a șefului Poliției din Centrul Vechi

În mesajul adresat șefului Poliției Capitalei, comisarul Radu Gavriș susține că instrumentul detașării este folosit abuziv, el considerând că „vina acestui ofițer este lipsa de obediență și verticalitatea, faptul că nu a dus la îndeplinire ordine ce frizau ilegalitatea și că a ales să rămână onest și fidel jurământului depus”.

„Domnule director general, în calitate de ofițer «detașat» la Harghita, inclusiv cu semnătura dumneavoastră, nu pot să nu iau act și atitudine față de modalitatea abuzivă în care vă folosiți de acest instrument, detașarea. Onoarea mea de om, nu doar de polițist mă determină să vă cer, în scris, motivarea acestuia act, pe care îl consider abuziv, față de comisar șef de poliție Ghica Cristian, șef prin concurs al Serviciului de Poliție al Centrul Vechi. (…)

Vă solicit în scris poziția oficială, așa cum în scris m-ați citat, prin secția de poliție, atunci când mi-ați întrerupt concediul de odihnă. În pofida dispoziției, prin care coordonez activitatea Poliției Sector 3, constat că actul decizional vă aparține în totalitate, în condițiile în care responsabilitățile cad în sarcina mea”, i-a transmis Radu Gavriș șefului Poliției Capitalei cu precizarea că nu va părăsi grupul de discuții din respect pentru colegii săi, însă poate fi eliminat din acesta.

Comisarului șef Cristian Ghica detașat de la conducerea Poliției din Centrul Vechi

Comisarului șef Cristian Ghica anunțase marți că în cazul său a fost luată decizia detașării pe o funcție de adjunct în cadrul unei secții de poliție.

„Se pare că cel puțin până la suspendarea unei dispoziții ilegale, voi fi detașat să ocup funcția de adjunct în cadrul unei secții de poliție. O «promovare» pe care am refuzat-o în mod constant, dar pe care, datorită meritelor, o voi primi în ciuda voinței mele. De fapt, termenul corect nu este «datorită», ci «din cauza»”, a precizat Ghica în mesajul său, potrivit aceleiași surse.

Amintim, în acest context, că polițiștii aflați în subordinea lui Cristian Ghica i-au amendat în vara acestui an pe parlamentarii PSD Adrian Solomon și Irinel Stativă după ce aceștia au refluzat să poate masca de protecție atunci când au intrat într-un restaurant fast-food din Sectorul 3 al Capitalei și au făcut scandal la intervenția forțelor de ordine.

Între timp, reprezentanții Poliției Capitalei au precizat, printr-un comunicat de presă, că lui Cristian Ghica „nu i s-a solicitat, în nicio circumstanţă, să nu întreprindă demersurile legale în situaţia în care sunt constatate fapte de natură penală sau contravenţională”.

„S-au dispus verificări, prin structura centrală de control, cu privire la afirmaţiile formulate în spaţiul public. În toate sedinţele de comandă, indiferent de sistemul în care sunt susţinute, s-a solicitat tuturor şefilor implicare, iar în situaţia în care sunt observate, constatate nereguli, abateri sau orice încercare de imixtiune în activitate, să fie anunţate organele abilitate”, se arată în comunicatul citat.

Comisarul Radu Gavriș a fost detașat recent la Inspectoratul Județean de PolițieHarghita

La începutul lunii septembrie, fostul șef al Serviciului Omoruri din Poliția Capitalei,comisarul Radu Gavriș,a fost mutat la Inspectoratul Județean de PolițieHarghita pentru o perioadă de șase luni. Decizia a fost luată, pe ultima sută de metri, de șeful demisionar al Poliției Române,Liviu Vasilescu, care a plecat din funcție în urma scandalului izbucnit după întâlnirea nocturnă a șefilor Poliției cu interlopii, în contextul înmormântării fostului lider al clanului Duduianu,Emi Pian.