Curtea Constituţională a declarat neconstituţională comisia SPP (VIDEO)

Curtea Constituţională a declarat neconstituţională comisia SPP (VIDEO)

Curtea Constituţională a admis, marţi, sesizările PNL şi USR şi a declarat neconstituţională înfiinţarea Comisiei parlamentare de anchetă a activităţii şefului Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP).

Pe 20 februarie, Senatul şi Camera Deputaţilor au dat vot favorabil hotărârii de înfiinţare a acestei comisii. Această comisie a fost înfiinţată în urma atacurilor repetate ale lui Liviu Dragnea la adresa şefului SPP, Lucian Pahonţu. Preşedintele PSD îl acuza pe acesta de implicare a instituţiei în chesiuni politice şi susţinea că el ar sta în spatele schimbărilor de atitudine a foştilor premieri, Sorin Grindeanu şi Mihai Tudose.

Liberalii au susţinut în sesizarea depusă că hotărârea Parlamentului în acest caz este neconstituţională, deoarece încalcă principiul legalităţii prin nerespectarea Legii 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, precum şi mai multe dispoziţii din Constituţie.

În sesizare se arată, printre altele, că o comisie de anchetă nu are abilitarea constituţională sau regulamentară să se pronunţe asupra vinovăţiei sau nevinovăţiei unei persoane, ci are scopul de a lămuri, de a clarifica împrejurările în care s-au produs evenimente sau au avut loc anumite acţiuni sau întâmplări, precum şi stabilirea concluziilor şi măsurilor ce se impun. În plus, obiectivele anchetei exced funcţiei de control parlamentar şi intră în sfera de competenţă a altor autorităţi constituţionale – Consiliul Suprem de Apărare a Ţării şi preşedintele României.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe