Compania Apă Ilfov raționalizează apa în Mogoșoaia și Periș: „Fenomenul nu se înregistrează doar la nivelul județului Ilfov. Apa nu este o resursă inepuizabilă”

Compania Apă Ilfov raționalizează apa în Mogoșoaia și Periș: „Fenomenul nu se înregistrează doar la nivelul județului Ilfov. Apa nu este o resursă inepuizabilă”
Foto simbol: Pixabay

Compania Apă Ilfov a anunțat, marți după-amiază, că este nevoită să limiteze alimentarea cu apă potabilă pe raza comunelor Periș și Mogoșoaia, în vederea refacerii rezervelor de apă. Situații similare au fost înregistrate și în alte județe din țară.

În ambele cazuri a fost invocat „consumul excesiv de apă, pe fondul temperaturilor ridicate din această perioadă”.

Astfel, în Periș, apa va fi oprită pe 5 iulie, în intervalul orar 13 – 17. În schimb, în Mogoșoaia, apa se va livra cu o presiune redusă în aceeași zi, între orele 17 și 22. Un anunț similar fusese valabil în noaptea de luni spre marți pentru Balotești, acolo unde apa a fost sistată între 23 și 5 dimineața.

„Apa nu este o resursă inepuizabilă”, spune compania Apă Ilfov

Apă Ilfov a revenit ulterior cu precizări și susține că, „practic, capacitatea de producție, tratare și distribuție a apei se află sub cererea de consum crescută a populației”.

„Înțelegem disconfortul cauzat de întreruperea alimentarii cu apă, apreciem implicarea colectivă și respectăm dreptul la libera exprimare. Subliniem faptul că lipsa apei din această perioadă nu este cauzată de vreo defecțiune a sistemelor operate de către companie, ci este o consecință directă a modificării bruște a comportamentului de consum, pe fondul temperaturilor ridicate. Practic, capacitatea de producție, tratare și distribuție a apei se află sub cererea de consum crescută a populației”, susține compania.

Compania, care a sugerat că fenomenul se înregistrează și în alte județe, a făcut „apel la responsabilitatea civică” și i-a îndemnat pe „toți utilizatorii serviciului să consume apa în mod rațional”.

„Atragem atenția că apa utilizată în alte scopuri decât cele casnice (spre exemplu irigat spații verzi sau culturi agricole) conduce în mod rapid la epuizarea resurselor de apă destinate populației. Din acest motiv, compania este obligată să ia măsuri temporare, cum ar fi oprirea apei sau diminuarea presiunii pe rețele, pentru refacerea stocurilor. Fenomenul nu se înregistrează doar la nivelul județului Ilfov. În acest context, facem apel la responsabilitatea civica și îndemnăm toți utilizatorii serviciului să consume apa în mod rațional. Apa nu este o resursă inepuizabilă! Prețuiește apa!”, au mai spus reprezentanții Apă Ilfov.

Urmăriți B1TV.ro și pe