CORONAVIRUS. Doi agenți de poliție de frontieră, reținuți pentru că au luat mită ca să scape de carantină șapte români veniți din Germania

CORONAVIRUS. Doi agenți de poliție de frontieră, reținuți pentru că au luat mită ca să scape de carantină șapte români veniți din Germania
FOTO: Poliția de Frontieră Facebook

Doi polițiști de la frontieră au fost reținuți pentru luare de mită și alte infracțiuni. Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), agenții au primit bani de la șapte cetățeni români, veniți din Germania, pentru a fi declarați șoferi de vehicule de marfă și, astfel, au evitat intrarea în carantină, așa cum prevede legea pe timpul epidemiei de coronavirus.

Mită la frontieră, în plină epidemie de coronavirus

Potrivt MAI, în urma unei operaţiuni desfăşurate de ofiţerii de poliţie din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Bihor s-a descoperit că doi polițiști de frontieră primeau bani de la românii care se întorceau din diaspora pentru a-i ajuta să feneteze legea impusă prin ordonanțe militare, generate pe fondul epidemiei de COVID-19.

Incidentul a avut loc la data de 10 aprilie 2020. În această zi, şapte cetăţeni români, care veneau din Germania au mituit polițiștii de frontieră pentru a le scrie în acte că sunt conducători de autovehicule de transport marfă.

Acest aspect le-a permis acestora să eludeze măsura carantinei instituţionalizate pentru 14 zile, dat fiind că se întorceau dintr-o ţară inclusă în „zona roşie„.

Care a fost mita și ce au spus polițiștii în fața anchetatorilor

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, unul dintre agenţi a pretins şi primit de la patru persoane suma de 200 euro. Acesta este cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită, fals în declaraţii şi zădărnicirea combaterii bolilor.

Cel de-al doilea agent a luat mită de la trei persoane, dintre care una nu deţine permis de conducere. Pentru toate, el a scris în acte că sunt conducători de autovehicule transport marfă cu capacitate mai mare de 2,4 tone. Acum, acesta este cercetat pentru abuz în serviciu, fals informatic, fals în declaraţii şi zădărnicirea combaterii bolilor.

Cei șapte șoferi care au mituit polițiștii de frontieră, forțați să intre în carantină

Șoferii care au mituit agenții de la frontieră nu au scăpat de carantina de 14 zile impusă pe fondul epidemiei de COVID-19. În urma descoperiritlor făcute după control, ceste persoane au fost introduse în carantină instituţionalizată, unde au rămas până la data de 25 aprilie.

În urma testelor efectuate la finalul perioadei de carantină, niciuna dintre persoane nu a fost confirmată ca fiind pozitivă cu noul timp de coronavirus.

Acum, nu doar că au stat în carantină, dar acești șoferi sutn cercetați pentru infracţiunile de dare de mită.

Cei șapte șoferi, reținuți după ce au ieșit din carantină

Procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor a dispus, marţi, reţinerea pentru 24 de ore a celor doi angajaţi ai Poliţiei de Frontieră. Aceștia urmează să fie prezentaţi instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă.

„Facem precizarea că în toată această perioadă structurile specializate ale Ministerului Afacerilor Interne au acţionat pentru asigurarea nivelului de integritate a personalului MAI. Conducerea Ministerului Afacerilor Interne dezaprobă şi nu tolerează astfel de fapte”, precizează comunicatul.

Bilanțul persoanelor aflate în carantină pe teritoriul țării noastre

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 12.042 de persoane. Alte 22.690 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Ultima oră
01:23 - Klaus Iohannis, la Adunarea Generală a ONU de la New York: România crede cu tărie că valorile democratice și o ordine internațională bazată pe reguli sunt fundamentale pentru un viitor mai sigur și mai bun (VIDEO)
00:00 - Ministrul Mediului a discutat cu Tiberiu Boșutar, activistul bătut crunt într-o pădure din Suceava, fieful lui Gheorghe Flutur. Tanczos Barna: Sper să se facă lumină cât mai repede în acest caz
23:54 - Alertă la Călimănești. Trei persoane au ajuns de urgență la spital, după ce o mașină a căzut pe acostamentul căii ferate
23:38 - Octavian Berceanu: Nu am avut nicio discuție cu Florin Cîțu și Klaus Iohannis, deși mi-aș fi dorit / Baronii locali s-au obișnuit de 20 de ani să dicteze și am găsit o presiune enormă, dar am reușit să stopez presiunile politice
23:36 - USR PLUS, videoclip cu declarațiile premierului Florin Cîțu privind campania de vaccinare și valul 4: „Din minciună în minciună, campania de vaccinare a eșuat în România”
23:15 - Alexandru Rafila, despre paturile ATI: Cifrele au variat de-a lungul timpului în funcție de entuziasmul diverselor personalități politice. Numărul lor nu poate fi modificat substanțial, probabil că sunt circa 4.000 în total (VIDEO)
23:13 - Ionuț Dolănescu, decizie radicală. Sunt vizați soția și cei trei copii, dar și Maria Ciobanu
22:45 - Alexandru Rafila, despre dosarul DNA privind achiziționarea de vaccinuri: Probabil că plângerea penală vine dintr-o zonă apropiată de Vlad Voiculescu. Guvernul să facă public contractul, nu discutăm de rachete balistice (VIDEO)
22:29 - Ludovic Orban: Au fost unii colegi care m-au atacat mai rău ca cei din PSD / Florin Cîțu s-a schimbat după ce a decis să candideze la șefia partidului
22:22 - Vlad Voiculescu: Cel mai ușor pentru premier e să spună că altcineva este vinovat. Eu n-am mai văzut o țară în care campania de vaccinare să fie condusă de premier și de armată (VIDEO)