CORONAVIRUS | Ludovic Orban, despre carantina naţională: Nu avem în discuţii o astfel de eventualitate în momentul de faţă

CORONAVIRUS | Ludovic Orban, despre carantina naţională: Nu avem în discuţii o astfel de eventualitate în momentul de faţă
Foto: Guvernul României / Facebook

Premierul României, Ludovic Orban, a declarat că nu se discută despre reinstituirea carantinei la nivel naţional în România, acesta afirmând că s-au luat măsuri pentru prevenirea răspândirii pandemiei de coronavirus şi se aşteaptă eficienţa lor.

Ludovic Orban: Nu avem în discuţii introducerea carantinei naționale în momentul de faţă

Primul ministru al României, care se află într-o vizită în Franța, a fost întrebat, luni seară, într-o conferinţă de presă, dacă se are în vedere reinstituirea carantinei la nivel naţional, aşa cum fac mai multe ţări europene el răspunzând că nu.

”Nu avem în discuţii o astfel de eventualitate în momentul de faţă. Noi am adoptat un set de măsuri care ţin cont de modul de tasmitre a virusului şi aşteptăm să vedem eficienţa. Din punctul nostru de verere, cu cât mai mulţi români respectă normele de protecţie sanitară, cu atât viaţa poate fi mai normală”, a afirmat Orban, conform News.ro.

Oficialul a spus că obiectivul este ca economia să fie afectată cât mai puţin posibil, de aceea restricţiile care se impun ţin de rata de infectare din fiecare localitate.

”Obiectivul nostru este să nu afectăm economia în niciun fel, să asigurăm funcţionarea economiei, să luăm cât mai puţine măsuri de restricţionare şi ne dorim ca oamnii să aibă o viaţă cât mai aproape de normal. Repet, cu condiţia respectrii normelor de protecţie, care nu sunt complicate”, a menționat el.

”Dacă oamenii respectă regulile, riscul de transmiere se diminuează drastic şi nu este nevoie să luăm alte măsuri de restricţii”, a conchis Ludovic Orban.

Ludovic Orban, vizită oficială în Franța

Amintim că șeful Executivului a început, luni, o vizită oficială în Franța. El este însoțit de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, ministrul Economiei, Virgil Popescu, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă şi de ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

Orban a precizat că principalul obiectiv al vizitei este întrevederea cu omologul francez, Jean Castex, ocazie cu care cei doi vor semna foaia de parcurs a Parteneriatului Strategic România – Franţa pe următorii patru ani.

„Voi pleca în vizită oficială în Franța. Principalul obiectiv al vizitei e adoptarea foii de parcurs privind Parteriatul Strategic între România și Franța. Din 2009, între Franția și România există un Parteneriat Strategic care a fost reînnoit prin declarația președinților României și Franței, în 2018. Scopul principal al vizitei oficiale e semnarea foii de parcurs pe următorii patru ani, care prevede coordonatele principale ale colaborării dintre Franția și România. Acest document, ca și altele, vor fi semnate de premierul Franței și de subsemnatul, ca premier al României. Voi avea și alte întâlniri în cursul vizitei, dar principalul punct al vizitei oficiale e întâlnirea oficială cu premierul Franței la care vom semna foaia de parcurs a Parteneriatului Strategic pe următorii patru ani”, a declarat Ludovic Orban, luni dimineață.

Ulterior, Orban a avut o serie de convorbiri oficiale cu omologul său francez, Jean Castex.

În timpul vizitei oficiale în Franța, premierul Ludovic Orban va mai avea convorbiri cu reprezentanţi ai Consiliului întreprinderilor Franţa-România din cadrul Mişcării Întreprinderilor din Franţa (MEDEF). De asemenea, el va avea o întrevedere oficială cu secretarul general al OCDE, Angel Gurria, şi va participa la reuniunea Consiliului OCDE. Vizita oficială în Franța va include și o întâlnire cu reprezentanţii comunităţii de români din această țară.