CORONAVIRUS | Tânăr din Dâmboviţa confirmat cu Covid-19. A mers la Costineşti cu un autocar în care se aflau 40 de elevi şi studenţi

CORONAVIRUS | Tânăr din Dâmboviţa confirmat cu Covid-19. A mers la Costineşti cu un autocar în care se aflau 40 de elevi şi studenţi
Foto: Inquam Photos / George Călin

Un tânăr din județul Dâmbovița a mers la Costineşti cu un autocar în care se aflau 40 de elevi şi studenţi. A doua zi, el a plecat din complexul turistic fără să-l anunţe pe organizatorul excursiei, după ce a aflat că părinții săi s-au infectat cu noul coronavirus. Ulterior, acesta a fost testat pozitiv.

Tânăr din Dâmboviţa confirmat cu Covid-19: A mers la Costineşti cu un autocar

Mai exact, Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană Constanţa a anunțat că tânărul din judeţul Dâmboviţa confirmat cu SARS-CoV-2 a venit la Costineşti cu un autocar în care se aflau 40 de elevi şi studenţi, iar a doua zi, el a plecat din complexul turistic fără să-l anunţe pe organizatorul excursiei.

Potrivit unui comunicat al Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană Constanţa, vineri, DSP Dâmboviţa a informat telefonic DSP Constanţa despre un caz confirmat Covid-19, care a fost cazat în Costineşti, la un complex turistic, transmite News.ro.

În acest context, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP, n.r.) au făcut un control la unitatea turistică respectivă şi au constatat că un tânăr a sosit la complexul respectiv din Costineşti, luni, în 3 august. Acesta s-a deplasat de la Târgovişte spre staţiunea de pe litoral cu un autocar, împreună cu aproximativ 40 de persoane, elevi şi studenţi. Ulterior, a doua zi tânărul respectiv a părăsit complexul turistic, fără să anunţe organizatorul.

“Din afirmaţiile organizatorului acestei excursii, pe perioada deplasării au fost purtate măşti de protecţie şi au fost asigurate măsuri de distanţare (capacitate autocar 63 locuri). Atât la urcarea în autocar, cât şi la sosire, a fost efectuat triajul – termometrizarea acestora. Pentru elevii minori, s-a făcut dovada avizului epidemiologic eliberat de medicul de familie şi consimţământul părintelui”, se arată în document.

De asemenea, DSP Constanţa a mai constatat că unitatea turistică funcţiona la capacitate de 40%, la momentul controlului fiind cazate aproximativ 150 de persoane, adulţi şi copii.

“Au fost respectate măsurile de prevenire şi limitare a infecţiei cu SARS-CoV-2, atât pentru personal, cât şi pentru turişti – covoraşe impregnate cu produs biocid, dispenser cu dezinfectant pentru mâini, trusă medicală la recepţie, marcaje privind circulaţia în incintă, afişe cu mesaje în ceea ce priveşte obligativitatea purtării măştii, păstrării distanţei, igienei personale, asigurarea distanţei dintre mese”, conform documentului.

Toţi membrii grupului respectiv au plecat din Costineşti cu acelaşi mijloc de transport cu care veniseră, urmând să fie plasați în carantină de DSP Dâmboviţa.

Zeci de tineri din Vaslui, contacţi ai unui caz pozitiv Covid-19, depistaţi de autorităţi pe litoral

Reamintim că o situație asemănătoare a avut loc recent tot în stațiunea Costinești.

Mai exact, o familie din Vaslui a organizat o petrecere de majorat, la care au fost invitaţi peste 30 de tineri. După petrecere, grupul de tineri a plecat pe litoral, la Costineşti, deşi printre ei se aflau şi persoane care aveau simptome de SARS-CoV-2.

Dealtfel, una dintre adolescentele din grup, fiica unui ambulanţier al Serviciului de Ambulanţă al Judeţului Vaslui, a fost pe 31 iulie în Unitatea Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Vaslui. Asta pentru că tânăra prezenta semne de răceală. Acolo a fost testată pentru COVID-19, apoi a plecat acasă.

Astfel că, adolescenta nu a mai aşteptat rezultatele testului şi a plecat împreună cu prietenii la mare. Ulterior, rezultatul testului a venit tocmai când tânăra se distra cu prietenii la mare.

La aflarea veştii tatăl adolescentei s-a deplasat pe litoral cu o ambulanţă a SAJ Vaslui pentru a-şi aduce fiica la spitalul din Bârlad, unitate suport pentru pacienţii COVID-19 din judeţul Vaslui.

De asemenea, pe langă fiica ambulanţierului, o altă tânără prezentă şi ea simptome iar ulterior pe litoral a primit confirmarea că este infectată cu virusul SARS-Cov-2.

Ulterior, mai multe persoane din grup au fost testate pozitiv.

Tatăl uneia dintre fete a spus că nu crede în existența coronavirusului, atata timp „cât statul mănâncă bani pentru fiecare caz Covid”. Acesta a mai spus că nu își va lăsat copila la spital, preferând să o trateze acasă cu aspirină și paracetamol.