COVID-19. Un medic din Cluj explică de ce unii oameni sunt asimptomatici la coronavirus, în timp ce pentru alții este fatal: ‘Tabloul clinico-patologic al infecției este divers, iar abordarea terapeutică trebuie făcută diferențiat’

COVID-19. Un medic din Cluj explică de ce unii oameni sunt asimptomatici la coronavirus, în timp ce pentru alții este fatal: 'Tabloul clinico-patologic al infecției este divers, iar abordarea terapeutică trebuie făcută diferențiat'
Foto: Pixabay

Pandemia de coronavirus a înspăimântat lumea. Mulți oamenii se întreabă dacă au contactat virusul chinez și nu au știut și de ce unii pacienți sunt asimptomatici, iar pentru alții COVID-19 este un diagnostic fatal.

La aceste întrebări a dat un răspuns un renumit medic clujean, Dan Gheban, anatomopatolog șef în Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj, cu activități de instruire practică și cursuri pentru rezidenții de anatomie patologică, oncologie, radioterapie.

Gheban a postat pe contul său de Facebook o serie de explicații inedite legate de patologia coronaviruslui și despre principalele tipuri de reacții care urmează infectării.

Medicul susține că există șase categorii de persoane sensibile la infectarea cu noul coronavirus. El afirmă că gravitatea cazurilor depinde, printre altele, şi de încărcătura virală, dar şi de sistemul imunitar al pacientului.

De ce unele persoane infectate cu coronavirus sunt asimptomatice

Practic, pacienții asimptomatici sunt cei al căror sistem imunitar reacționează extrem de repede. Gheban spune că aceștia dezvoltă rapid anticorpi, întâi de tip IgM apoi de tip IgG cu care opresc replicarea virusului și distrug celulele infectate cu coronavirus.

Persoanele infectate cu noul coronavirus asimptomatice reprezintină, conform studiilor, aproximativ 1/3 din totalul celor infectați.

Cum reacționează organismul oamenilor care prezintă simptome ușoare de COVID-19

A doua cea mai norocoasă categorie de persoane în fața coronavirusului sunt cele care, odată infectate, dezvoltă simptome ușoare sau medii.

Potrivit medicului din Cluj-Napoca, organismul acestor persoane care au o simptomatologie de tip gripal reacționează un pic mai lent ca al celor asimtomatici.

Practic, sistemul imunitar produce anticorpi mai lent, astfel că viremia este mai mare, iar numărul de celule infectate ce trebuiesc distruse este și el mai mare, iar pacientul prezintă simptome ușoare de gripă până când corpul înlătură infecția.

Pacienții cu sistem imun slăbit, vulnerabili în fața COVID-19

Pacienții cu sitemul imunitar slăbit nu reușesc să producă anticorpii necesari, decât prea lent, iar replicarea virală îi copleșește, explică medicul anatomopatolog șef în Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj,

Odată întrat în corp, virusul se întinde de la plămâni la celelate organe, iar pacientul va ajunge la spital cu dificultăți respiratorii. Această categorie are nevoie de oxigen și ventilație asistată, “care nu face altceva decât să le prelungească supraviețuirea.”

Dan Gheban spune că este necesar ca organismul să-și revină în timpul ventilației și să producă singur anticorpii necesari pentru a lupta cu COVID-19 , altfel pacientul nu va supraviețui.

Ar mai exista o variantă, dar care nu s-a implementat în acest moment, introducerea de anticorpi de la persoane care au trecut cu bine peste infecția cu coronavirus.

De ce mor cadrele medicale sănătoase din cauza infectării cu coronavirus

Doctorul Gheban arată că, potrivit unei analize, se demonstrează faptul că, chiar și medicii pot muri din cauza infectării cu noul coronavirus.

Dacă un om sănătos se expune în mod repetat la virus, atingând un grad de viremie ridicat nu doar prin replicare virală în organismul propriu, dar și prin inhalarea repetată a virusului replicat în alte organisme, are toate șansele să nu supraviețuiască.

Este cazul cadrelor medicale care nu au echipamente corespunzătoare pentru a lupta cu COVID-19.

Medicii, asistentele și infirmierele sunt expuse zi de zi la virus în mod neprotejat. La această categorie de persoane, viremia va genera o inflamație cu care organismul nu are timp să lupte pentru că iar și iar este expus pericolului.

Astfel, deși sănătoși, medicii riscă să moară dacă nu sunt echipați corespunzător pentru a lupta cu coronavirusul.

Persoanele cu probleme genetice, rar cunoscute de pacient, victime ale COVID-19

Medicul din Cluj mai vorbește despre o categorie de persoane extrem de vulnerabilă în fața unui diagnostic pozitiv cu COVID-19.

Este vorba despre oamenii cu “determinism genetic, care reacționează disproporționat de intens față de infecția virală (similar cu ce se întâmplă în hepatita virală fulminantă)”.

Organismul acestora va dezvolta o furtuna citokinicăla infectarea cu noul coronavirus. Totul se întâmplă extrem de rapid și intens, iar dacă pacientul nu ajunge în 24 de ore la un spital unde să fie tratat după un protocol special nu are nicio șansă de supraviețuire.

“Aceștia nu trebuie musai să aibă co-morbidități asociate. Boala pare să ia aspectul unei vasculite sistemice cu tulburări complexe de coagulare”, spune doctorul Gheban.

În încheiere, doctorul subliniază cătabloul clinico-patologic al infecției COVID-19 estedivers și abordarea terapeutică trebuie făcută diferențiat și nu prin protocol unic, standardizat.

Bilanțul epidemiei decoronavirusîn România a depășit 5.000 de infectări

În ultimele 24 de ore, 265 de români au fostconfirmați cu noul coronavirus(COVID-19). Bilanțul total al infectărilor ajunge astfel la5.467.

Dintre aceștia, un număr de 729 de persoane au fost declarate vindecate și externate.

Alți 183 de pacienți sunt însă în secțiile de Terapie Intensivă.

Totodată, 265 de români au murit din cauza infectării cu coronavirus.

La nivel național sunt peste 25.200 de oameni în carantină instituționalizată și mai bine de 77.300 în izolare la domiciliu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
20:16 - Cel mai bun lunetist din lume se întoarce în Ucraina, cu sarcină nouă: „Vreau să fac mulți Wali dintr-un Wali”
19:49 - Un bărbat de 37 de ani a comis cinci infracțiuni în câteva ore, la Huși. IPJ Vaslui: „Se manifesta violent și era incoerent”
19:28 - Vladimir Putin a vorbit mai degrabă ca un taximetrist nervos decât ca un șef de stat, arată o analiză The Guardian. Discursul președintelui rus, „un set de clișee conspiraționiste incredibil de analfabete”
18:55 - Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 2 – 8 octombrie 2022. Aspecte astrale de mare forță (VIDEO)
17:44 - Forțele ucrainene au ucis un temut comandant al Grupului Wagner. A fost lichidat și al doilea om din lanțul de comandă rusesc din regiunea Herson
17:17 - Marcel Ciolacu: Prioritatea noastră, criza în energie și construirea bugetului pe anul viitor / Pentru legislația secundară avem ANRE. E cazul să își facă treaba! Dacă nu își fac treaba, e cazul să plece acasă! (VIDEO)
16:58 - Rică Răducanu, internat de urgență în spital. Cu ce probleme se confruntă fostul mare portar
16:42 - Poștașii vor livra la domiciliu brățara „Butonul Roșu”. Poșta Română spune că instrumentul poate salva vieți
16:33 - Ce ascund lacrimile lui Vladimir Putin, vărsate în timpul discursului de anexare a regiunilor ucrainene?
16:08 - Nuclearelectrica a scos la licitație, pe propriul site și doar pentru două zile, energie la un preț de aproape trei ori mai mic decât cel pe care îl decontează statul