Cristian Bușoi: Pfizer, Moderna și AstraZeneca cresc capacitatea de producție a vaccinurilor împotriva COVID-19. Pfizer va putea transporta în congelatoare standard

Cristian Bușoi: Pfizer, Moderna și AstraZeneca cresc capacitatea de producție a vaccinurilor împotriva COVID-19. Pfizer va putea transporta în congelatoare standard

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Industrie din Parlamentul European,a anunțat sâmbătă producția vaccinurilor anti-COVID 19 dezvoltatede AstraZeneca, Pfizer și Moderna va crește,în timp ce Pfizer primește și o derogare specială pentru transport.

Acest lucru ar putea însemna căpână la sfârșitul verii70% dintre cetățenii europeni vor fi imunizați, spune Bușoi.

Pentru AstraZeneca, Agenția Europeană a Medicamentului a autorizat fabrica Halix din Țările de Jos pentru producerea substanței active necesare seruluiCOVID-19, , crescând astfel la patru numărul fabricilor autorizate AstraZeneca.

Pentru Pfizer BioNTech, Agenția Europeană a Medicamentului a autorizat fabrica din Margurg, Germania, să producă atât substanță activă, cât și produsul finit.

În același timp, Moderna a primit de la Agenție aprobare pentru producerea substanței active și a produselor intermediare finite la fabrica Lonza din Elveția.

Vaccinul Pfizer poate fi transportat la temperaturi frigorifice standard

„În plus, EMA a dat pentru Pfizer și un aviz care permite transportul și depozitarea fiolelor de vaccin (pentru o perioadă unică de două săptămâni) în congelatoare farmaceutice standard, cu temperaturi cuprinse între -25 și -15˚C, comparativ cu recomandarea inițială, care presupunea depozitarea pe termen lung a flacoanelor la o temperatură cuprinsă între -90 și -60˚C, în congelatoare speciale. Se așteaptă ca această decizie “să faciliteze desfășurarea rapidă și distribuirea vaccinului în UE prin reducerea nevoii de condiții de depozitare frigorifică la temperaturi ultra scăzute pe tot parcursul lanțului de aprovizionare”, se arată EMA, transmite Cristian Bușoi.