Cum a reușit Nicolae Ceaușescu să vâneze cel mai mare urs din România. Masacru grotesc organizat de fostul dictator

Cum a reușit Nicolae Ceaușescu să vâneze cel mai mare urs din România. Masacru grotesc organizat de fostul dictator

Cazul prințului care a ucis cel mai mare urs din România în cadrul unei partide de vânătoare, cu delegare de la Ministerul Mediului, a provocat un val de dezbateri în spațiul public. Arthur, animalul sălbatic sacrificat, era trofeul perfect, potrivit specialiștilor. Acest episod amintește de episoadele de vânătoare de pe vremea comunismului. În urmă cu 38 de ani, Nicolae Ceaușescu se mândrea cu capturi impresionante.

Partidele de vânătoare desfășurate de căre Nicolae Ceaușescu erau, de fapt, regizate. Dictatorul era obsedat de trofee de vânătoare, dar nu se pricepea prea bine să tragă cu arma. Din acest motiv, oamenii din anturajul său îi făceau pe plac președintelui comunist și-i aruncau prada sub nas.

Marea ambiție a lui Nicolae Ceaușescu

De cele mai multe ori, vânatul era fugărit de către vânătorii desemnați de partid. Nicolae Ceaușescu vâna urși, mistreți, cerbi și lupi, orice îi ieșea în cale. La un moment dat a participat într-o competiție alături de președinții comuniști Iosip Broz Tito (fosta Iugoslavie) și Todor Jivcov (Bulgaria). Liderul bulgar se lăuda cu cel mai mare trofeu de urs din lume, ceea ce l-a determinat pe Ceaușescu să-l depășească.

Pentru a-și satisface orgoliul, dictatorul român a dat ordin ca Lache, un urs dintr-o cușcă din Poiana Brașov să fie eliberat în sălbăticie, în Harghita. I-a fost greu să se acomodeze, obișnuit fiind cu regimul de captivitate. În pădure dormea mult, se deplasa foarte greu și nu se îndepărta de locul în care avea mâncare.

Regie penibilă organizată pentru Nicolae Ceaușescu

În cele din urmă, Lache a fost ademenit cu niște hălci de carne. Dictatorul, care stătea la adăpost, l-a ochit cu pușca cu lunetă și a tras cu sânge rece. Potrivit martorilor, ursul s-a ridicat în două labe înainte de a fi executat.

Angajații din domeniul silvic Harghita, Covasna și Brașov au jupuit ursul și i-au acordat 687,79 de puncte. Astfel, prin simulacrul oribil orchestrat de către Ceaușescu și oamenii săi, dictatorul a stabilit recordul mondial. În prezent, blana ursului Lache este expusă la Muzeul Cinegetic din Posada.

Ursul Arthur, în vârstă de 17 ani, ucis de prințul austriac Emanuel, a primit 592,80 de puncte, considerat cel mai mare din România și chiar din Europa.