Cum va arăta valul 6 de Covid-19 în România: „Va fi cel mai complicat val de până acum. Numărul de infectări va fi foarte mare”

Cum va arăta valul 6 de Covid-19 în România: „Va fi cel mai complicat val de până acum. Numărul de infectări va fi foarte mare”
Foto: Pixabay.

Experții în sănătate susțin că valul 6 de Covid-19 va fi dominat de variantele BA 4 şi BA 5 ale Omicron și va lovi în special copiii. În ultima perioadă, au început să se înregistreze tot mai multe cazuri de infectare în țările europene, iar presiunea asupra spitalelor începe să crească semnificativ.

De aproximativ trei săptămâni, numărul de infecții înregistrate în România este și el în creștere, în condițiile în care activitatea de testare este în regres. Acest trend ascendent poate fi un indicator al unui nou val epidemic, potrivit adevărul.ro.

Numărul cazurilor de Covid-19 din România este în creștere

Cercetătorul Octavian Jurma apreciază că valul 6 va fi mai complicat decât cele precedente, în condițiile în care variantele BA 4 şi BA 5 sunt mai virulente, iar școlile nu sunt pregătite pentru începerea sezonului rece.

„În ciuda efortului disperat de a ascunde sub preş recidiva pandemiei prin scăderea numărului de teste şi eliminarea raportării zilnice, numărul de cazuri a crescut săptămâna trecută cu peste 50%. Nu avem încă raportul VOC, dar e mai mult ca sigur că ponderea BA 4 şi BA 5 a crescut proporţional în secvenţierile de săptămâna trecută”, apreciază Octavian Jurma.

„Mai rău, pentru prima dată după câteva săptămâni avem şi un minor internat la ATI. Iată că avem şi o confirmare statistică a datelor de laborator care arată că BA 4 şi BA 5 sunt mai virulente decât BA 1 şi BA 2 şi a suspiciunii că afectează mai mult copiii decât variantele precedente. O să tot repet până ne intră bine în cap: copiii plătesc preţul pentru indiferenţa şi inconştienţa adulţilor. Şcolile sunt zero pregătite pentru ce vine la toamnă. Negarea problemei nu rezolvă problema”, atrage atenţia Octavian Jurma.

Cum va arăta valul 6 de Covid-19

Octavian Jurma mai apreciază că numărul de infectări în cazul noului val epidemic va fi mult mai mare pentru că imunitatea în fața variantelor BA 4 şi 5 este „aproape zero”.

„Valul 6 va fi poate cel mai complicat val de până acum. Încă nu am reuşit să îmi actualizez algoritmul de prognoză, dar numărul de cazuri va fi probabil între Delta şi Omicron. Numărul de infectări va fi foarte mare, pentru că imunitatea faţă de BA 4 şi 5 după infectarea cu versiunile precedente este aproape zero, iar cea după vaccinare scade spre 50%”.

„Nu ştim cât de mare va fi impactul valului 6 în spitale, dar realist ne putem aştepta să fie în cel mai fericit caz la nivelul valului 5 – Omicron şi în cel mai rău caz la nivelul valului 4 – Delta, probabil mai apropiat de valul 5 – BA 1/2 decât de 4 – Delta, având în vedere că majoritatea populaţiei este deja fie vaccinată, fie trecută de două ori prin boală, fie prin ambele”, estimează Jurma.

Urmăriți B1TV.ro și pe