Curtea Constituţională a decis: Judecătorii vor relua dezbaterile privind rezultatul referendumului pe 31 august, nu pe 12 septembrie

Curtea Constituţională a decis: Judecătorii vor relua dezbaterile privind rezultatul referendumului pe 31 august, nu pe 12 septembrie

Curtea Constituţională a României ia în calcul modificarea termenului stabilit pentru 12 septembrie, pentru analizarea rezultatelor referendumului pentru demiterea lui Traian Băsescu.

Astfel judecătorii Curţii au anuhnțat într-un comunicat de presă că se vor întruni pe 31 august, dată până la care Guvernul trebuie să transmită listele electorale actualizate.

„În ziua de 3 august 2012, Plenul Curţii Constituţionale s-a reunit pentru a lua în discuţie preschimbarea termenului de 12 septembrie 2012 stabilit pentru examinarea respectării procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din data de 29 iulie 2012 pentru demiterea Preşedintelui României şi confirmarea rezultatelor acestuia. Tinând seama de faptul că termenul acordat Guvernului, pentru transmiterea listelor electorale permanente actualizate în baza cărora s-a desfăşurat referendumul din 29 iulie 2012, este 31 august 2012”, se arată în comunicat.

Judecătorii Curţii Constituţionale au cerut Guvernului listele electorale actualizate, pe baza cărora s-a votat la referendum. Asta pentru că judecătorii au primit date contradictorii de la instituţiile statului. Ministerul de interne şi-a asumat un număr de alegători, ca mai apoi acelaşi minister să nu mai fie sigur pe date. În plus şi reprezentaţii Autorităţii Electorale Permanente spun că nu toate listele au fost actualizate, înainte de vot, aşa cum cere şi legea referendumului.

Până la sfârşitul lunii august, Executivul trebuie să transmită judecătorilor CCR documentele lămuritoare legate numărul de votanţi de pe listele electorale.

„Având în vedere datele contradictorii care au fost transmise Curţii Constituţionale în legătură cu numărul persoanelor aflate pe listele electorale permanente de către autorităţile publice implicate, Curtea Constituţională a solicitat Guvernului României ca, pâna la data de 31 august 2012, să transmită listele electorale permanente actualizate în baza cărora s-a desfăşurat referendumul din 29 iulie 2012”, precizează judecătorii într-un comunicat.

Conform reprezentanţilor Autorităţii Electorale Permanente, doar 40% din listele electorale au fost actualizate. Astfel, doar 1.241 de primării au fost controlate, din totalul celor 3.187.  Inspectorii autorităţii au găsit pe listele electorale peste 33.000 de persoane decedate.

Tot joi, Curtea Constituţională a respins şi reclamaţiile făcute de reprezentanţii partidelor aflate la putere şi de către preşedinţii celor două camere ale Parlamentului referitoare la desfăşurarea referendumului.

La originea amânării verdictului Curţii stau mai ales datele transmise de Ministerul Administraţiei şi Internelor. Dacă la 1 august, judecătorii erau informaţi că pe liste erau înscrise peste 18 milioane de persoane, ministerul lui Rus a revenit ziua următoare cu o nouă informaţie, prin care a susţinut că nu îşi poate asuma numărul celor cu drept de vot. Motivul: morţii de pe listele electorale.

„Există posibilitatea ca în listele electorale permanente să fie înscrise persoane decedate, care figurează în evidenţe cu domiciliul în România, al căror deces survine în România sau în străinătate”, explică ministrul de Interne judecătorilor CCR de ce cifra exactă prezentată cu doar o zi înainte s-ar putea să nu fie cea reală.

Ultima oră
12:53 - Patru tineri, reținuți în Vama Veche pentru trafic de droguri de mare risc. Instanța a dispus arestarea preventivă a trei dintre ei
12:47 - Rușii se pregătesc de ceea ce este mai rău. Cum arată refugiul lui Vladimir Putin, în cazul unei apocalipse (FOTO)
12:38 - Prognoza meteo pentru intervalul 27 iulie – 08 august 2021. Temperaturi caniculare, în toată România. Când vin primele ploi
12:28 - Florin Cîţu: Investiţiile publice în primele 6 luni din 2021 au crescut cu 32,4% față de aceeaşi perioadă a anului trecut / Șeful Guvernului anunță și o premieră
12:11 - Ministrul Mediului, preocupat de problemele din Ungaria. Tanczos Barna anunță „măsuri concrete” ca deșeurile de pe râurile din România să nu mai ajungă în țara vecină (VIDEO)
12:00 - România, sub cod galben de caniculă până la finalul lunii iulie 2021. Județele în care se vor înregistra maxime de până la 39 de grade Celsius
11:45 - Un sportiv cu vârstă de bunic a câștigat o medalie la Jocurile Olimpice de la Tokyo
11:45 - Claudiu Năsui: Eliberăm din funcție administratorii „speciali” pentru privatizare de la trei companii de stat / Ei încasau salarii între 10.400 și 14.600 de lei, deși companiile au datorii uriașe
11:34 - Momente de coșmar pentru un grup de turiști aflați în vacanță la Suceava. 14 persoane s-au autoevacuat, după ce pensiunea a luat foc
11:31 - Ion Ţiriac, implicat într-un scandal de răsunet. S-a lăsat cu îmbrânceli: „E o agresiune!”