Curtea Constituțională a respins solicitarea șefei ÎCCJ: Cristina Tarcea ceruse suspendarea dezbaterilor privind completurile de judecată specializate pe corupție

Curtea Constituțională a respins solicitarea șefei ÎCCJ: Cristina Tarcea ceruse suspendarea dezbaterilor privind completurile de judecată specializate pe corupție
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Valer Dorneanu, președintele Curții Constituționale a României, a respins cererea Cristinei Tarcea, președintele în exercițiu al Înaltei Curți de Casație și Justiție, care ceruse, miercuri, suspendarea cauzei privind conflictul între Parlament și Curtea Supremă pe tema completurilor specializate pe corupție, potrivit hotnews.ro.

INCENDIAR! CE FAC OANA ROMAN ȘI SOȚUL EI CÂND NU-I VEDE NIMENI! IMAGINI BOMBĂ AU AJUNS PE INTERNET

Așadar, Cristina Tarcea, încă șefa ÎCCJ, a cerut miercuri suspendarea dezbaterilor de la Curtea Constituţională privind conflictul dintre Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe completurile specializate în cauze de corupţie, susţinând că trebuie aşteptată o decizie a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), conform Agerpres.

SUPER ECLIPSA! FENOMENUL APOCALIPTIC ANUNȚAT DE APOSTOLI! URGIA LOVEȘTE PESTE CÂTEVA ZILE (IMAGINI DE INFARCT)

Cristina Tarcea a explicat, la începutul ședinței de la CCR, că mai multe instanţe din ţară au sesizat CJUE cu privire la competenţa Curţii Constituţionale de a lua o decizie în legătură cu modalitatea de compunere a instanţelor.

TRAGEDIA MOMENTULUI! RĂMAS BUN, MIHAI CONSTANTINESCU! IMAGINI BOMBĂ CU LOCUL UNDE VA FI ÎNMORMÂNTAT (GALERIE FOTO)

În aceste condiții, explică șefa ÎCCJ, prin încheierea din 22 aprilie 2019, un complet de cinci judecători de la ÎCCJ a adresat CJUE următoarea întrebare: „Art. 19 alin 1 din Tratatul privind UE trebuie interpretat în sensul că se opune adoptării unei decizii de către un organ exterior puterii judecătoreşti, Curtea Constituţională a României, care să aprecieze asupra modalităţii compunerii unor completuri de judecată, cu consecinţa creării premiselor necesare admiterii unor căi extraordinare de atac împotriva hotărârilor judecătoreşti definitive pronunţate într-un interval de timp?”.

Totodată, Cristina Tarcea a precizat că mai este o sesizare a Curţii de Apel Bucureşti trimisă la CJUE, iar una dintre întrebări este: „Principiul supremaţiei dreptului european se opune unei reglementări interne care să permită unei instituţii politico-jurisdicţionale, precum Curtea Constituţională, să înfrângă prin decizii nesupuse unei căi de atac principiul raporturilor juridice?”.

„În acest context, având în vedere faptul că pe rolul CJUE se află trei întrebări prealabile care vizează compatibilitatea competenţelor Curţii Constituţionale de a stabili cu privire la modalitatea de compunere a instanţelor care fac parte din sistemul judiciar, vă rugăm să dispuneţi suspendarea cauzei până când se va pronunţa CJUE”, a cerut Tarcea.

Ba mai mult, oficialul din fruntea ÎCCJ a contestat numirea lui Valer Dorneanu, președintele CCR, ca judecător raportor în acest caz.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`