Daniel Coriu (Colegiul Medicilor): Situația din România este dramatică și creează o frustrare în cadrul corpului medical pentru că trebuia să o evităm. Vaccinarea poate opri pandemia (VIDEO)

Daniel Coriu (Colegiul Medicilor): Situația din România este dramatică și creează o frustrare în cadrul corpului medical pentru că trebuia să o evităm. Vaccinarea poate opri pandemia (VIDEO)
Foto simbol: Hepta.ro / Sputnik / Kirill Braga

Vaccinarea împotriva COVID-19 scade dramatic riscul de deces, a subliniat Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor, miercuri seară, pe B1 TV, la „Actualitatea” cu Tudor Mușat, unde a atras atenția că gradul scăzut de vaccinare e și un eșec al corpului medical și al autorităților.

Daniel Coriu (Colegiul Medicilor), pe B1 TV: Au mai fost pandemii și specia umană a supraviețuit, dar cu prețul pierderii a foarte multe vieți omenești, pierderi care puteau fi evitate

„În România, situația este dramatică. Constatăm un număr mare de infectări, un număr foarte mare de pacienți în Terapie Intensivă, am ajuns la aproape 1.700, depășim limita posibilului. Avem un număr foarte mare de decese legate de infecția COVID-19. Întâlnim forme severe de boală, vedem decese la persoane tinere, persoane sub 40 de ani. De asemenea, întâlnim forme de boală severe la copii. Toate acestea ne dezamăgesc, creează o frustrare în cadrul corpului medical pentru că trebuia să evităm această situație, trebuia să nu ajungem aici atât timp cât am avut la dispoziție și avem la dispoziție metoda dovedită științific că poate opri pandemia, adică vaccinarea”, a spus președintele Colegiului Medicilor.

Nevaccinarea, spune el, înseamnă risc de deces.

„Oamenii acum constată că avem o rată mare de decese și trebuie să menționăm, și trebuie să subliniem că această rată mare de decese, peste 92% din decese sunt la pacienții nevaccinați. Este un lucru foarte, foarte important de reținut. Nevaccinarea înseamnă risc de deces. Sigur, un vaccinat poate să facă o formă de Covid, o formă ușoară de infecție, dar scade dramatic riscul de deces”, a adăugat Daniel Coriu.

Întrebat dacă se poate spune că gradul scăzut de vaccinare poate fi interpretată și ca un eșec al încrederii între cetățeni și medici, precum și dacă există vreo altă variantă de a convinge lumea să se vaccineze, el a spus: „Înainte de toate, cu certitudine este un eșec, un eșec al nostru, al corpului medical, este un eșec al autorităților. Să vă răspund concret la această întrebare, îmi e foarte greu să înțeleg psihologia celor care nu se vaccinează, care refuză vaccinul. Probabil, un studiu sociologic ar fi foarte relevant în această situație”.

„Trebuie să ne uităm în istorie. Au fost foarte multe pandemii, holeră, variolă, ciumă, și specia umană a supraviețuit, dar cu ce costuri? Cu ce preț? Pierderi foarte multe de vieți omenești, pierderi care puteau și trebuiau să fie evitate. Aici este marea noastră problemă, dacă n-am fi avut la îndemână vaccinul, poate atunci eram acuzați că nu s-a produs vaccinul, dar în momentul în care noi avem acest vaccin, avem tratamentul, avem posibilitatea să oprim pandemia și nu o facem, atunci este o mare problemă”, a mai afirmat Daniel Coriu.

Ultima oră
18:20 - CNCAV: 150.639 de persoane vaccinate anti-COVID în ultima zi. 111.033 au primit prima doză
18:15 - Mirel Joacă-Bine, ucis în timpul unui jaf în Italia. Românul devenit celebru pentru numele său a fost împușcat mortal de proprietarul magazinului pe care îl jefuia
18:05 - Andreea Marin, criticată de Cătălin Botezatu: „Trebuie să fie atentă la cine îi face ținuta”
18:01 - Florin Cîțu: PNL a făcut o concesie, PSD și USR au rămas pe poziții. E important ca românii să știe acest lucru, să vedem dacă aceste partide chiar vor să rezolve criza sau nu (VIDEO)
17:57 - Economist: Rata inflației ar putea crește la 10% în 2021. Perspective sumbre pentru 2022
17:51 - Premierul desemnat propune un armistițiu pe scena politică. Nicolae Ciucă: Este soluția pentru ieșirea din această criză / A doua încercare de formare a Guvernului se lovește de un blocaj sever
17:36 - Adriana Trandafir nu mai rezistă presiunii de la Asia Express. Concurenta nu se oprește din plâns
17:35 - Florin Cîțu: PSD și USR trebuie să facă și fapte / Un armistițiu nu se face între prieteni, ci între inamici. Dacă fiecare partid vrea să își vadă interesul electoral, nu vom ajunge la o concluzie (VIDEO)
17:24 - Mitică Dragomir, scandal în direct, cu un jurnalist: „Bă nenorocitule, bă nesimțitule!”
17:24 - UE sprijină Republica Moldova pentru a face față în problema aprovizionării cu gaze. Ursula von der Leyen: Experții noștri sunt pe teren pentru a ajuta la rezolvarea situației