Școala românească de câini de avalanșă are recunoaștere internațională. La o testare în Franța, cățelușa Dara, un exemplar Border Collie, a fost singurul animal, din peste 100, care a reuşit în cele patru zile ale evenimentului Val d'Isere 2017 să sape şi să ajungă singur până la victimele îngropate în zăpadă, fără ajutorul salvatorilor cu lopeţi.
Dara, câinele şefului Salvamont Argeş, i-a uimit pe monitorii francezi, aceștia excluzând din start să lucreze cu femele, scrie adevarul.
„Dara nu este brevetată în Franţa, ci în România, şi a mers Val d'Isere 2017 cu un alt scop: să demonstreze Federaţiei Franceze a Conductorilor de Câini de Avalanşă nivelul la care a ajuns în urma pregătirii în Şcoala românească de câini de avalanşe a ANSMR”, a spus Ion Sănduloiu, şeful Comisiei de avalanşă din cadrul Asociaţiei Naţionale a Salvatorilor Montani din România, iniţiator şi coordonator al şcolii de câini de avalanşă a Salvamontului românesc şi şef al Salvamont Argeş
La concurs a participat și deja celebrul Helios, celălalt câine antrenat de acesta.
“Trebuie spus că la Val d'Isere, sistemul de reconfirmare a brevetelor e mult mai dur decât cel de la examinare. Se fac nişte găuri cu ratracul, care apoi sunt acoperite. Startul de zăpadă este foarte gros, de un metru şi jumătate şi nu se fac găuri de ventilare, ca la aantrenamentele normale. Din momentul în care câinele ajunge în zona unde se află victima, el are un anumit comportament – se numeşte fixare – prin care comunică el că acolo se află persoana îngropată în zăpadă şi începe să sape. În situaţii reale, cu persoane prinse de avalanşă, e nevoie doar să arate unde se află victima, iar mai departe, sapă oamenii, pentru economie de timp. La antrenament şi examen, câinele trebuie să intre în groapă, unde este finalitatea, şi să ajungă la victimă. Dara a fost singurul câine, din cei 120 prezenţi la Val d'Isere, care a reuşit să sape singură până la victimă”, explică Ion Sănduloiu.
La sfârşitul lunii martie, la Val d'Isere, în Franţa, 120 de câini şi conductorii lor au fost testaţi, ca şi echipe, pentru reconfirmarea brevetelor de unităţi canine de avalanşă. Examinarea s-a făcut în condiţii similare sau chiar mai grele decât în cazurile reale de avalanşă, pe o suprafaţă a terenului de verificare uriaşă, de peste 20 de hectare.