Dara, CEL MAI BUN CĂȚEL SALVAMONTIST la o testare ce a avut loc în Franța: Este un exemplar minunat al şcolii româneşti de câini de avalanşe (FOTO)

Dara, CEL MAI BUN CĂȚEL SALVAMONTIST la o testare ce a avut loc în Franța: Este un exemplar minunat al şcolii româneşti de câini de avalanşe (FOTO)

Școala românească de câini de avalanșă are recunoaștere internațională. La o testare în Franța, cățelușa Dara, un exemplar Border Collie, a fost singurul animal, din peste 100, care a reuşit în cele patru zile ale evenimentului Val d'Isere 2017 să sape şi să ajungă singur până la victimele îngropate în zăpadă, fără ajutorul salvatorilor cu lopeţi.

Dara, câinele şefului Salvamont Argeş, i-a uimit pe monitorii francezi, aceștia excluzând din start să lucreze cu femele, scrie adevarul.

„Dara nu este brevetată în Franţa, ci în România, şi a mers Val d'Isere 2017 cu un alt scop: să demonstreze Federaţiei Franceze a Conductorilor de Câini de Avalanşă nivelul la care a ajuns în urma pregătirii în Şcoala românească de câini de avalanşe a ANSMR”, a spus Ion Sănduloiu, şeful Comisiei de avalanşă din cadrul Asociaţiei Naţionale a Salvatorilor Montani din România, iniţiator şi coordonator al şcolii de câini de avalanşă a Salvamontului românesc şi şef al Salvamont Argeş

La concurs a participat și deja celebrul Helios, celălalt câine antrenat de acesta.

“Trebuie spus că la Val d'Isere, sistemul de reconfirmare a brevetelor e mult mai dur decât cel de la examinare. Se fac nişte găuri cu ratracul, care apoi sunt acoperite. Startul de zăpadă este foarte gros, de un metru şi jumătate şi nu se fac găuri de ventilare, ca la aantrenamentele normale. Din momentul în care câinele ajunge în zona unde se află victima, el are un anumit comportament – se numeşte fixare – prin care comunică el că acolo se află persoana îngropată în zăpadă şi începe să sape. În situaţii reale, cu persoane prinse de avalanşă, e nevoie doar să arate unde se află victima, iar mai departe, sapă oamenii, pentru economie de timp. La antrenament şi examen, câinele trebuie să intre în groapă, unde este finalitatea, şi să ajungă la victimă. Dara a fost singurul câine, din cei 120 prezenţi la Val d'Isere, care a reuşit să sape singură până la victimă”, explică Ion Sănduloiu.

La sfârşitul lunii martie, la Val d'Isere, în Franţa, 120 de câini şi conductorii lor au fost testaţi, ca şi echipe, pentru reconfirmarea brevetelor de unităţi canine de avalanşă. Examinarea s-a făcut în condiţii similare sau chiar mai grele decât în cazurile reale de avalanşă, pe o suprafaţă a terenului de verificare uriaşă, de peste 20 de hectare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
11:29 - Tragedie în Franța: șapte copii și mama lor au murit într-un incendiu
11:29 - Kamara, despre relația pe care o are cu Andrei Ștefănescu, colegul său din trupa Alb Negru: „Sperăm să reactivăm și mai bine povestea”
11:01 - Irina Nicolae a transmis un mesaj dur, după ce nu a fost invitată la reuniunea trupei A.S.I.A.:„Mi se pare degradant și înjositor. Mi-am cumpărat eu un bilet online, să fiu în sală”
11:00 - Simona Halep, suspendată până la vară! Patrick Mouratoglou a dat-o de gol pe campioana României
10:59 - România va achiziționa tehnică de luptă mondernă din Coreea de Sud: obuzierele K9 și K239 Chunmoo, pe lista discuțiilor
10:51 - Reacția Poliției Române după ce agenții s-au plâns că noile uniforme sunt „de cea mai proasta calitate”. IGPR dă de înțeles că polițiștii nu știu să le poarte (FOTO)
10:29 - Prima Doamnă a Ucrainei împlinește 45 de ani. Ce mesaj i-a lăsat Volodimir Zelenski: „Mă faci mai puternic”
10:27 - Simona Pătruleasa, despre cea mai mare provocare din viața ei: „Medicii îmi spuneau că este imposibil”. Ce sacrificii a făcut vedeta în urmă cu 12 ani pentru a deveni mamă
10:19 - Cutremur de 7,8 grade în Turcia, resimțit şi în Siria, Liban şi Cipru: Sute de morți, mii de răniți. Seismul a fost urmat de 42 de replici / Turcia cere ajutor internațional. România trimite salvatori (VIDEO)
10:14 - Urmărire ca în filme: Un traficant ucrainean a încercat să scape cu un Audi Q7 plin cu țigări. După cinci focuri de armă în pneuri, a tras pe dreapta și s-a predat vameșilor români (FOTO)