Decizie de ultimă oră a ICCJ, cu privire la Cornel Onilă, fostul episcop BOR acuzat de pedofilie și viol

Decizie de ultimă oră a ICCJ, cu privire la Cornel Onilă, fostul episcop BOR acuzat de pedofilie și viol

Cornel Onilă, fost episcop de Huși, cercetat pentru viol și pedofilie în formă continuată, a fost eliberat din arestul preventiv. Decizia aparține Curții de Casație și Justiție, în ziua de vineri, 5 iunie.

Instanța nu a dispus altă măsură preventivă și a mai decis plasarea sub control judiciar a lui Sebastian Jitaru, fost călugăr, cercetat în același dosar pentru viol, pedofilie și șantaj.

„Admite contestațiile formulate de inculpații Jitaru Sebastian Cristi și OnilăCornel împotriva încheierii nr.1/DLF din data de 22 mai 2020 a Curții de Apel Iași, Secția Penalăși pentru Cauze cu Minori – Drepturi și Libertăți, pronunțatăîn dosarul nr.215/45/2020″, este decizia celor de laICCJ.

Faptele bolnave ale lui Cornel Onilă, stocate pe CD-uri și stick-uri

Faptele groaznice ale lui Onilă au fost stocate pe 33 de CD-uri, DVD-uri, stick-uri de memorie, telefoane, carduri SD și micro-SD, două laptopuri, o cameră video și o cameră ascunsă într-un ceas de mână. Durata foarte lungă a anchetei se explică prin faptul că una dintre victime a ieșit foarte târziu pentru a oferi declarații, informează bzi.ro.

Fostul episcop al Hușilor (Vaslui) a fost arestat preventiv în luna mai,în urma unei decizii a Curții de Apel Iași. Atât Corneliu Onilă, cât și Sebastian Jitaru au contestat arestarea preventivă.

Cum a început scandalul de la BOR

Cornel Onilă, fostul episcop BOR și Sebastian Jitaru, fost arhimandrit al Catedralei Episcopale din Huși, sunt acuzați de multiple fapte de viol și abuz sexual asupra unor minori, elevi la seminarul teologic „Ioan Gură de Aur” din Vaslui.

Imoralitatea a fost la ea acasă, în rândul reprezentanților BOR. Sebastian Jitaru cunoștea agresiunile sexuale ale lui Cornel Onilă. Avea înregistrări cu fostul episcop, pe care-l șantaja, în vederea obținerii unei funcții de episcop la Huși, în Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Poziția oficială a BOR

Biserica Ortodoxă Română a oferit o poziție oficială, după ce Cornel Onilă a fost reținut de procurori.

„Biserica, prin Sfântul Sinod, a tranșat cazul fostului episcop de Huși în iulie 2017, conform datelor existente atunci, retrăgându-i toate atribuțiile și funcția de episcop. Cazul său a fost preluat de autoritățile judiciare care au continuat o lungă și complexă anchetă.

În noul context al reținerii la care s-a procedat astăzi, așteptăm derularea finală a procesului. La sfârșitul acestuia, după epuizarea tuturor acțiunilor judecătorești și pronunțarea finală a instanței, în cazul în care aceasta va hotărî condamnarea penală definitivă, Sfântul Sinod va putea lua la rândul său decizia irevocabilă a caterisirii”, este poziția oficială a Bisericii Ortodoxe Române.