Decizie UE, obligatorie și pentru România: Cote privind prezenţa femeilor în consiliile de administraţie ale marilor companii

Decizie UE, obligatorie și pentru România: Cote privind prezenţa femeilor în consiliile de administraţie ale marilor companii
Foto simbol: Pixabay

După 10 ani de dezbateri, Parlamentul European a adoptat o directivă ce obligă marile companii cotate la bursă să aibă 40% din posturile de administrator neexecutiv ocupate de femei, informează AFP.

Directivă UE: Cote de gen în conducerile marilor companii

Directiva ”Femeile în consiliile de administraţie” urmăreşte să se introducă proceduri transparente de recrutare în companii, prin care cel puţin 40% din posturile de administrator neexecutiv sau 33% din toate posturile de administrator să fie ocupate de femei.

Măsura trebuie implementată până la sfârşitul lunii iunie 2026.

Selecția va trebui făcută transparent și pe merit, iar companiile vor trebui să transmită autorităţilor competente, o dată pe an, informaţii despre reprezentarea femeilor şi a bărbaţilor în consiliile lor de administraţie.

În cazul în care nu îndeplinesc obiectivele, companiile trebuie să prezinte pe site-urile lor, la vedere, măsurile pe care intenţionează să le ia.

De la aplicarea noii directive sunt excluse întreprinderile mici şi mijlocii cu sub 250 de angajaţi.

Obligațiile statelor UE, inclusiv ale României

România și celelalte state membre UE sunt obligate să introducă norme cu sancţiuni pentru companiile care nu au proceduri de numire deschise şi transparente.

„În sfârşit, oferim femeilor o şansă echitabilă de a fi în poziţii corporative de top şi de a îmbunătăţi guvernanţa corporativă. Femeile sunt inovatoare, inteligente, puternice şi capabile. Noi acum eliminăm unul dintre principalele obstacole pe care le întâmpină femeile care doresc poziţii de top: reţelele informale masculine”, a declarat eurodeputatul austriac Evelyn Regner.

Statele membre UE trebuie să pună în aplicare normele în termen de doi ani.

Urmăriți B1TV.ro și pe