Declarație comună de condamnare a antisemitismului, adoptată de Camera Deputaților, în contextul amenințărilor primite de actrița Maia Morgenstern (VIDEO)

Declarație comună de condamnare a antisemitismului, adoptată de Camera Deputaților, în contextul amenințărilor primite de actrița Maia Morgenstern (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / George Călin

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, o declarație comună de condamnare aantisemitismului. Reacția liderilor partidelor parlamentare vine dupăatacurilela adresa actriței Maia Morgenstein și a actorilor de la Teatrul Evreiesc de Stat. Ședința a fost însă boicotată de deputații din partea AUR.

Camera Deputaților a adoptat o declarație comună de condamnare aantisemitismului

”Deși ar trebui să fie doar o amintire a tragediilor care au însoțit cele mai întunecate momente ale istoriei umanității, suntem conștienți că ideile, conepțiile și doctrinele antisemite își păstrează în continuare efectele nocive, decoperă noi adepți dispuși să le promoveze și sunt prezente în anumite segmente ale societății. Antisemitismul este o amenințare la adresa democrației, iar asumarea în întregime a trecutului reprezintă un element funamental al responsabilității noastre, atât în prezent, cât și pentru viitor”, a declarat președintele PNL și al Camerei Deputaților, Ludovic Orban.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Și liderul USR Dan Barna a avut un discurs virulent prin care a condamnatantisemitismul.

”De cedupă atâția ani de exercițiu democratic, după o istorie atît de plină de tragedii e totuși nevoie ca în Parlamentul României, astăzi, să reafirmăm lucruri care ar trebui să fie de domeniul evidenței. De ce e nevoie să spunem iar căantisemitismul nu are ce căuta în România? De ce xenofobia e încă un subiect actual? De ce intoleranța continuă să fie o temă foarte actuală de discuție? Oare n-am reușit să învățăm nimic din trecutul nostru? N-am învățat că disprețul naște dispreț și ura târâie după ea enorm de multă ură?”, s-a întrebat Dan Barna de la tribuna Parlamentului.

Și președintele PSD și-a arătat solidaritatea cu actrițaMaia Morgenstern.

”Marea noastră actrițăMaia Morgensterna avut curajul să denunțe furia distructivă și comportamentul antisemit și mă bucur că Parlamentul a decis să i se alăture în această declarație de combatere a urii, xenofobiei șiantisemitismului”, a spus liderul social-democrat.

Și copreședintele AUR George Simion a condamnat xenofobia șiantisemitismul, însă i-a atacat pe adversarii politici, pe care îi acuză că speculează de acest caz. În același timp, liderul AUR a minimalizat mesajul pe care l-au primit actorii de la Teatrul Evreiesc de Stat, calificându-l drept ”un incident izolat”.

”AUR a fost prima voce din spațiul public care a luat act cu stupefacție de atacul degrandant, antisemit, suburban la adresa doamneiMaia Morgenstern, care este un artist emierit, îndrăgit de românii de pretutindeni, promotor al culturii evreiești în România, o cultură care face parte din fibra culturală a poporului român. (…) Dacă unii și alții vor să transforme AUR în țintă și să spună că suntem extremiști, eu le spun că ei sunt extremiștii. Lăsați acest lucru pentru organele de anchetă și lăsați tot ce ține de atitudini antisemite să fie discutat într-un cadru civilizat, departe de viața politică”, a spus George Simion.

Parlamentarii AUR au boicotat dezbaterile pe temaantisemitismului

Chiar dacă prin vocea liderului de partid s-au arătat solidari cu comunitatea evreiască, parlamentarii AUR au boicotat dezbaterile pe temaantisemitismului.

O poză în acest sens a fost publicată pe Facebook de deputatul USR Iulian Bulai.

„În Camera Deputaților se citește o declarație a Parlamentului României împotriva declarațiilor antisemite și împotriva reabilitării unor lideri fasciști extremiști. Inițiativa aparține colegului deputat Silviu Vexler. AUR boicotează această declarație. Fasciștii și extremiștii nu se delimitează de fundamentalism și rasism. Fug atunci când ar trebui să fie aici și să se delimiteze deantisemitismși fascism. Rușine!”, a scris Bulai.

Ședința a fost boicotată de deputații din partea AUR

Amenințări cu moartea, primite deactrițaMaia Morgensternpe adresele oficiale ale Teatrului Evreiesc de Stat

Dezbaterea din camera Deputaților a avut loc în contextul în care, la finalul săptămânii trecute, actrițaMaia Morgensterna primit un mesaj de amenințare cu moartea pe adresele oficiale ale Teatrului Evreiesc de Stat, mesaj trimis de un anume „Anderei Illarie” și semnat „din partea partiduluiAUR”.

Anchetatoriiau ajuns la concluziacă adresa de IP a autorului nu este cea reală și nici nu esteasociată cu conturi de pe rețelele de socializare sau alte site-uri web.

Ultima oră
19:20 - Șeful WTA, profund îngrijorat că Shuai Peng ar fi „cenzurată”. Tenismena dispăruse săptămâni întregi după ce a acuzat un fost vicepremier al Chinei că ar fi violat-o
18:52 - Viktor Orban, scrisoare de felicitare pentru Nicolae Ciucă: Pandemia a arătat că Ungaria și România pot conta întotdeauna una pe cealaltă / Premierul ungar, încântat de prezența UDMR la guvernare
18:32 - Circa 62.000 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore. Peste 7,71 milioane au primit măcar o doză în cele 11 luni scurse de la debutul campaniei
18:14 - Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 28 noiembrie – 4 decembrie. În această perioadă, puterea e a celor echilibrați și cu forță sufletească (VIDEO)
17:07 - Metrorex, informații despre circulația metroului din București în perioada 27 noiembrie – 1 decembrie
16:57 - Adriana Pistol (CNSCBT): În România există șapte laboratoare care efectuează secvențieri. Spitalel Covid, alertate să recolteze probe pentru depistarea variantei Omicron (VIDEO)
16:30 - Marea Britanie a depistat două cazuri de infectare cu tulpina sud-africană, așa-numita variantă Omicron
16:26 - Joe Biden plănuiește să discute cu Volodimir Zelenski și Vladimir Putin despre comasarea trupelor ruse la frontierele Ucrainei
16:16 - Virgil Popescu: IMM-urile să înceapă depunerea cererilor pentru compensarea facturilor la electricitate și gaze
15:44 - Hotărâre CNSU: Noi restricții după confirmarea tulpinii COVID Omicron în Europa