Definitivat 2021. Aproape 9.000 de candidați susțin proba scrisă. Sorin Cîmpeanu: Rămânem cu un deficit de resursă umană calificată (VIDEO)

Definitivat 2021. Aproape 9.000 de candidați susțin proba scrisă. Sorin Cîmpeanu: Rămânem cu un deficit de resursă umană calificată (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Emoții mari, miercuri, pentru viitorii profesori. Aproape 9.000 de candidați susțin proba scrisă din cadrul examenului național pentru definitivare în învățământ. Proba se va desfășura la 98 de discipline în 42 de centre de examinare, iar rezultatele finale vor fi aflate pe 21 iulie. Într-o intervenție în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate de Aneta Sîngeorzan, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a vorbit despre deficitul de resursă umană calificată în sistemul de învățământ din România.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Sorin Cîmpeanu, despre Definitivat și deficitul de profesori din sistemul de educație

„Vom rămâne în continuare cu un deficit de resursă umană calificată în sistemul de educație. Trebuie să luăm în considerare și creșterea numărului de clase, prin micșorarea numărului de elevi în clasă, că există zone în care numărul de elevi e mai mare decât numărul de anul trecut. Aceste lucruri duc la o nevoie mai mare de resursă umană calificată.

E un obiectiv major în proiectul „România educată” acela al atragerii de resursă umană calificată. Statul e dator să genereze condițiile care să facă atractivă profesia de dascăl, mai ales în zona rurală.

La 1 octombrie va trebui să avem un pachet legislativ care să asigure implementarea proiectului, apoi prin consultări cu toți partenerii sociali în octombrie și noiembrie, vom vedea care sunt cele mai eficiente soluții. Educație de calitate fără resurse și profesori nu se poate. Memorandumul va fi adoptat azi în Guvern”, a declarat ministrul Educației.

Sorin Cîmpeanu a vorbit și despre examenul de azi:

„Mai mult de jumătate din candidați – peste 3.000 – au optat pentru învățământul preșcolar în limba română. Pentru învățământul primar în limba română aproape 1.400 de candidați, Educație fizică și sport – aproape 1.000 de candidați, apoi Psihopedagogie specială, Limba și literatura engleză – aproape 400, Limba și literatura română – 350 de candidați.

Proba tocmai a început s-au descărcat subiectele în toate cele 42 de centre fără niciun fel de probleme și incidente

Au putut să intre azi în examen cei care au reușit să treacă de prima etapă. Peste 500 de candidați nu au reușit de prima etapă, nota necesară fiind minimum 8, dar fără nicio notă mai mică de 7. Calificativul pe anul în curs ar trebui să fie ”foarte bine” sau ”bine” și a fost nevoie de un stagiu de predare de specialitate de cel puțin un an”.

Urmăriți B1TV.ro și pe