DENT ESTET 4 TEENS – De ce să apelezi la o clinică dedicată exclusiv adolescenților

DENT ESTET 4 TEENS - De ce să apelezi la o clinică dedicată exclusiv adolescenților

Adolescența este momentul în care au loc nenumărate schimbări relevante pentru sănătatea dentară dar și pentru felul în care tinerii își percep aspectul fizic, de unde decurge importanța imaginii de sine în ecuația integrării sau validării în cultura din care își doresc să facă parte.

Odată cu încheierea erupției dinților permanenți tineri, în număr de 28, făra molarii de minte, apar noi aspecte ce țin de specificul vârstei: importanța sănătății orale și a prevenției cu efecte asupra danturii mature a adultului de mai târziu, apariția problemelor ortodontice cauzate de aglomerarea dinților pe arcade, incidența mai mare a traumatismelor la nivel dentar asociată cu practicarea sporturilor și apariția primelor carii, în strânsă legătură cu nou-dobândita libertate a adolescentului în ce privește alegerile alimentare și igiena dentară, care ies de sub controlul părinților.

Când este recomandat aparatul dentar

Asociaţia Americană a Medicilor Ortodonţi (AAO) recomandă ca prima vizită a copilului la medicul ortodont să aibă loc cel târziu la vârsta de 7 ani, după erupţia şi creşterea primului molar permanent, cunoscut ca molarul de 6 ani.

Dinţii strâmbi, distanţaţi sau înghesuiţi reprezintă una dintre principalele afecţiuni de sănătate şi estetică dentară în rândul copiilor. Specifică perioada adolescenței este apariția nevoii de folosire a aparatului dentar, în strânsă legătură cu erupția molarilor permanenți care împing dinții pe arcade și pot cauza înghesuiri.

O bună aliniere a dinților este importantă nu doar din motive estetice, ci are și un rol în prevenție, deoarece facilitează igiena corectă, nu creează spații între dinți pentru dezvoltarea cariilor, previne posibilitatea fracturilor dentare din cauza unei poziții necorespunzătoare.

Atunci când diagnosticarea anomaliilo dento-maxilare nu se face la timp, acestea pot duce la agravarea dizarmoniilor dentare, durere la nivelul articulației temporo-mandibulare, dar pot în timp afecta și sisteme conexe, conducând la instalarea unor afecțiuni digestive, la imperfecțiuni ale pronunției, și chiar la dezvoltarea unor complexe emoțional-afective legate de imaginea de sine. Specialiştii atrag atenţia asupra faptului că atunci când acestea nu sunt tratate la timpul potrivit, vor necesita mai târziu tratamente complexe şi îndelungate”, explică Dr. Irina Morariu, medic endodont la DENT ESTET 4 TEENS, cu competență în stomatologie pediatrică și inhalosedare.

Aparatul dentar repoziționează dinții și corectează anomalii dento-maxilare specifice copiilor și adolescenților, astfel că rezultatul este un zâmbet frumos, dar și sănătos. Din fericire, în ultimii ani, aparatul dentar a devenit accesoriul preferat al adolescenților din întreaga lume, care au înţeles că un zâmbet perfect pentru toată viața se obține urmând un tratament ortodontic adecvat.

Alte provocări specifice vârstei

Tot acum, tinerii adoptă noi obiceiuri care dăunează sănătății dentare, cum ar fi consumul de băuturi acidulate, alimentația dezechilibrată sau fumatul, care își lasă amprenta asupra sănătății orale  Apar astfel discromiile, intensificarea activității carioase, boli parodontale saudepunerea tartrului.

Estenecesarsă combatem aceste efecte printr-o igienă orală riguroasă, care presupune un periaj corect al dinților, folosirea aței dentare și a apei de gură, educație care trebuie făcută de medicul stomatolog. Acesta poate stabili intervalul la care este necesară igienizarea profesională sau dacă este indicată albirea dentară. Albirea profesională nu este indicată înainte de vârsta de 16 ani, pentru a evita sensibilizarea dinților. Este complet contraindicată albirea la domiciliu fără asistență de specialitate.

Un al doilea prag relevant pentru statusul dentar al adolescentului este apariția molarilor de minte, care încep să erupă după 16 ani și care împing în dinții deja aflați pe arcadă ca să-și creeze spațiu. În această perioadă se recomandă supravegherea de specialitate, deoarece pot apărea inflamații gingivale, durere, precum și alte afecțiuni mai grave. În cazul în care spațiul de pe arcade nu permite erupția molarului de minte, el poate rămâne inclus la nivel osos și de acolo poate împinge în rădăcina celui de-al doilea molar aflat pe arcadă, caz în care se recomandă extracția.

Durerea la nivelul ultimului molar sau în spatele său este un semnal clar că trebuie să ne prezentăm pentru un consult stomatologic. Extracția molarului de minte este o intervenție care nu ridică probleme majore pentru pacient, însă neefectuarea ei la timp poate duce la complicații.

Tot la vârsta adolescenței poate debuta parodontita juvenilă, boală ce apare la nivelul gingiilor, care poate duce la mobilizarea dinților, iar netratată, poate provoca migrări ale dinților. La primele semne de retracție gingivală, inflamație gingivală sau mobilitate dentară este necesară prezentarea la medic.

O clinică dedicată adolescenților

DENT ESTET răspunde exigențelor de sănătate orală ale întregii familii, adăugând la portofoliul grupului, pe lângă clinicile de adulți și de copii, prima clinică din Europa de Est destinată exclusiv adolescenților, DENT ESTET 4 TEENS, deschisă din 2012.

Oferind servicii ortodontice specializate prin divizia Advanced DE Orthodontic Division și  Departamentul specializat în servicii ortodontice pe grupe de vârstă, unic în România, DENTESTET a format o echipă de 10 medici ortodonți specializați în tratamente cu aparat dentar în SUA și Europa.

Excelența actului medical este susținută și de tehnologiile și echipamente ultra-performante, utilizarea materialelor și a aparaturii de înaltă performanță, precum și a radiologiei digitale, cu un nivel redus de radiaţii.

În același timp, aparatele dentare s-au transformat de-a lungul timpului, astfel că în prezent, pacienții pot beneficia de cea mai variată gamă de aparate dentare și soluții ortodontice dedicate lor, realizate în țară sau personalizate în SUA sau Germania.

Adolescenții care evită începerea tratamentelor stomatologice din cauza anxietății sau a altor stări emoționale, au posibilitatea de a beneficia de cea mai bună consiliere din partea specialiștilor în psihologia adolescentului, atât pe durata ședințelor de tratament cât și în afara cabientului.

De asemenea, la DENT ESTET 4 TEENS, adolescenții găsesc un mediu al lor, cu care să se identifice, în care să se simtă tratați ca niște adulți și în care să revină cu plăcere.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:54 - Rezultate loto, 15 septembrie. A fost câștigat marele premiu la Joker
23:36 - Focuri de armă în apropierea lui Donald Trump, la două luni de la tentativa de asasinat din Pennsylvania. Republicanul este în siguranță, spune echipa de campanie
23:09 - Ștefan Pălărie: Avem nevoie de un Președinte al poporului. Elena Lasconi nu este un om din sistem cum sunt ceilalți candidați / E singurul candidat care nu va desemna un premier PSD (VIDEO)
22:56 - Gabriel Zetea: Cele mai importante sunt alegerile parlamentare / Cel mai potrivit pentru Palatul Cotroceni este Marcel Ciolacu (VIDEO)
22:35 - A murit Valentin Samungi, fost campion mondial cu naționala României
22:25 - Alina Gorghiu: La nivel de performanță economică, în mandatul premierului Nicolae Ciucă s-a stat mult mai bine decât în cel al lui Marcel Ciolacu / Temele economice, esențiale pentru PNL (VIDEO)
21:59 - Alina Gorghiu: Nu e sănătos să lăsăm PSD să aibă toată puterea. Sănătos este să lăsăm un Președinte de dreapta, care știe ce înseamnă instituțiile europene, care are o carieră temeinică, un om foarte echilibrat (VIDEO)
21:34 - Raed Arafat: Am făcut o manevră de forțe mai ales către Vaslui și Iași. Toată lumea este în alertă / O evaluare realistă a pagubelor, doar după ce se retrage apa. Ar putea face parte dintr-o solicitare de finanțare din partea Comisiei Europene (VIDEO)
21:20 - Alina Gorghiu, despre inundații: Este un moment de solidaritate, un moment în care trebuie să ajutăm. După ce trece impactul crizei climatice, va trebui să vedem unde a fost problema de-a lungul timpului (VIDEO)
20:55 - Radu Țincu, după lansarea cărții „Învinge dependența”: Depedența nu vizează doar drogurile. Ea se poate instala și în raport cu un obicei (VIDEO)