DENT ESTET: Cum să eviți boala parodontală. Rolul profilaxiei dentare și stomatologiei laser pentru o sănătate optimă

DENT ESTET: Cum să eviți boala parodontală. Rolul profilaxiei dentare și stomatologiei laser pentru o sănătate optimă

Boala parodontală este o afecțiune serioasă care poate fi reversibilă doar dacă este descoperită în stadii incipiente. Netrată, parodontita conduce la pierderea dinților, dar poate agrava boli cronice, precum cele cardiovasculare și diabetul.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății*, între 10 și 15% din populația adultă la nivel mondial suferă de parodontită severă. În România, Barometrul Sănătății Orale** – un studiu realizat la nivel național, în 2024, la inițiativa Colegiului Medicilor Stomatologi din România (CMSR), arată că parodontita este în top 3 afecțiuni dentare cu cea mai ridicată prevalență, după edentație (lipsa dinților) și carii. Potrivit datelor, peste 38% dintre cei testați au fost diagnosticați cu parodontită.

În aceste condiții, este evident rolul profilaxiei dentare în prevenirea bolii parodontale, dar și importanța utilizării unor tehnologii moderne în stomatologie, precum laserul Waterlase, disponibile în cadrul clinicilor DENT ESTET.

Ce este boala parodontală?

Parodontita, numită și boală parodontală, este o inflamație a țesuturilor de susținere și fixare a dinților, care produce o distrugere progresivă, afectând gingia, osul alveolar, ligamentul parodontal și cementul radicular.

Principalul factor în apariția bolii este acumularea de bacterii în placa dentară sub nivelul gingiei. Dacă placa bacteriană nu este îndepărtată la timp sau în mod eficient, prin periaj zilnic și, atunci când este necesar, prin periaj profesional în cabinetul stomatologic, placa se mineralizează și apare tartrul. Acesta aderă pe suprafața dinților, dar si pe alte zone dure (obturații/plombe, punți dentare, implanturi) și conduce la apariția parodontitei.

În primele stadii ale bolii, gingia se inflamează, devine sensibilă, culoarea acesteia se schimbă din roz în roșu și se poate observa sângerare la periaj sau o senzație de disconfort. Neidentificată și netratată, parodontita are drept consecințe retracția gingivală, mobilitatea dinților și, în final, pierderea dinților. În general, există credința că parodontita este o boală specifică vârstele mai înaintate. Însă, realitatea este alta. Parodontita afectează pacienți din ce în ce mai tineri, astfel că educarea acestora privind rolul prevenției dentare în preîntâmpinarea unor astfel de probleme este foarte importantă.“, a explicat Dr. Anamaria Ghiurcă, medic stomatolog specialist în parodontologie, cu certificare în tratamente cu laser, în cadrul clinicilor DENT ESTET, în emisiunea Bună dimineața, România.

Printre factorii de risc se numără igiena orală deficitară, fumatul, vârsta, anumite afecțiuni sistemice, precum diabetul, dar și predispoziția genetică.

Boala parodontală și bolile sistemice

Din păcate, sunt mulți cei care cred că impactul afecțiunilor orale se manifestă doar la nivelul cavității bucale. Studiile demonstrează exact contrariul. Parodontita, dar și edentația, de exemplu, sunt dovedite a fi un factor agravant sau declanșator al multor boli sistemice.

Este vorba despre afecțiuni serioase, precum diabetul zaharat, boli cardiovasculare (infarct și AVC), boli neurodegenerative (Alzheimer sau demență). În plus, este dovedită corelația dintre parodontită și funcția reproductivă, astfel că femeile care au astfel de probleme riscă să se confrunte cu dificultatea de a concepe sau nașteri premature.

Sunt consecințe grave, care pot fi prevenite dacă acordăm importanța cuvenită prevenției dentare. Igiena orală periodică, efectuată corect acasă, dar mai ales vizitele la medicul stomatolog și ședințele de profilaxie realizate în cabinet trebuie să devină o prioritate, pentru că vorbim de sănătatea noastră în ansamblul ei, nu doar de o afecțiune localizată la nivelul gurii.”, a precizat Dr. Anamaria Ghiurcă.

Cum să eviți boala parodontală

Prevenția este cea mai eficientă metodă de menținere a sănătății orale și de a împiedica apariția cariilor, afecțiunilor gingivale și bolii parodontale. O abordare preventivă înseamnă să fim proactivi cu privire la sănătatea noastră dentară. În primul rând, trebuie să respectăm recomandările medicilor privind igiena dentară: să ne spălăm pe dinți corect de două ori pe zi și să folosim celelalte produse de igienă.

Însă, chiar dacă ne spălăm pe dinți, este aproape imposibil să împiedicăm 100% formarea plăcii și a tartrului fără vizita periodică la medicul stomatolog și o ședință de igienizare profesională realizată cel puțin o dată la 6 luni.

Aș vrea să explic de ce este vital să mergem la dentist măcar o dată la șase luni. În primul rând, dentistul este cel care poate depista la timp primele semne ale unei afecțiuni și să intervină rapid. Pe de altă parte, igienizarea profesională realizată cu cele mai noi tehnologii, cum este Guided Biofilm Therapy, o procedură elvețiană de ultimă generație disponibilă în clinicile noastre, îndepărtează depunerile de placă bacteriană și tartru, într-un mod eficient și extrem de confortabil pentru pacient.”, a mai spus specialistul în parodontologie din cadrul clinicilor DENT ESTET.

Laserul stomatologic – soluție eficientă în tratarea bolii parodontale

Stomatologia laser permite realizarea de tratamentele minim-invazive, cu o rată de succes de până la 100%, în multe ramuri ale medicinei dentare (parodontologie, implantologie, cariologie, endodonție, estetică dentară).

Laserele WaterLase® și Epic BIOLASE® sunt soluții moderne, care asigură tratamente eficiente și o experiență confortabilă reducând semnificativ senzația de durere, dar și numărul de vizite la medicul stomatolog.

Laserul Waterlase® este ideal pentru intervențiile pe orice tip de țesut. Permite curățarea cariilor dentare, tratamentul parodontopatiei și al multor altor afecțiuni. Cu ajutorul său, medicul stomatolog poate realiza practic orice tip de intervenție chirurgicală la nivelul cavității bucale.

Stomatologia laser este una dintre soluțiile pe care le avem la dispoziție, ca medici parodontologi, pentru tratarea bolii parodontale. Laserul WaterLase® este ideal în tratarea pacienților care suferă de afecțiuni gingivale, deoarece este un instrument mai puțin invaziv decât metodele clasice și oferă o precizie de neegalat, confort sporit, reducând inflamația și sângerarea în pungile parodontale. În plus, datorită potențialului de sterilizare și biostimulare a laserului până în profunzimea țesutului parodontal, utilizarea tratamentului cu antibiotice nu mai este necesară.”, a precizat Dr. Anamaria Ghiurcă.

Pe lângă tehnologia Waterlase®, în clinicile DENT ESTET mai există și laserul Epic Biolase®, care este extrem de precis, rapid și mai ales nedureros pentru pacienți. Acest laser stomatologic reduce semnificativ sângerarea și perioada de recuperare post-procedură și asigură rate înalte de succes ale tratamentului. Laserul Biolase poate fi folosit și ca biostimulator, accelerând procesul de vindecare a rănilor și de ameliorare a durerii, de stimulare a producției de colagen.

O atitudine preventivă înseamnă și costuri reduse

Menținerea unui zâmbet sănătos pe termen lung se poate obține numai printr-o implicare activă în asigurarea unei bune sănătăți orale. Respectarea igienei dentare zilnice la domiciliu (periaj de două ori pe zi și utilizarea unor mijloace adjuvante, precum ața dentară și dușul bucal) este un prim pas necesar, urmat de vizitele periodice la cabinetul medicului stomatolog.

O astfel de atitudine preventivă este esențială nu doar pentru sănătatea dinților, ci și pentru sănătatea generală. Prevenția și profilaxia dentară ne oferă instrumentele de care avem nevoie pentru a evita afecțiuni orale ce pot influența sănătatea întregului organism și, în plus, pot genera costuri semnificative pentru tratarea unor boli grave.

Tot la categoria instrumente pe care le avem la dispoziție pentru a preveni, monitoriza și menține sănătatea orală intră și abonamentele dentare. Un astfel de abonament vine la pachet cu multiple soluții de tratament pe parcursul unui an. În plus, componenta financiară poate reprezenta un imbold pentru cei care aleg să aibă grijă de sănătatea lor permanent, nu doar atunci când apar probleme complexe. Este mult mai ușor să achiți o anumită sumă mică pe lună decât costurile ridicate pe care le-ar presupune înlocuirea dinților lipsă cu implanturi sau tratarea parodontozei profunde.

Surse:

*Global prevalence of periodontitis: a literarure review (World Health Organization)

**Barometrul Sănătății Orale** – Studiu național realizat la inițiativa Colegiului Medicilor Stomatologi din România (CMSR), cu sprijinul Asociației Române pentru Promovarea Sănătății (ARPS).

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`