DIICOT, acțiune pentru destructurarea unui grup infracțional care fura TIR-uri din Germania, Franța și Austria. Prejudiciul din dosar e de circa 1,3 milioane de euro

DIICOT, acțiune pentru destructurarea unui grup infracțional care fura TIR-uri din Germania, Franța și Austria. Prejudiciul din dosar e de circa 1,3 milioane de euro
Foto simbol: Pixabay

Procurorii antimafia au efectuat 46 de percheziții domiciliare, marți, în județele Dâmbovița și Argeș, într-o anchetă care vizează destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunii de furt calificat, care s-a constituit în țara noastră și care fura TIR-uri din Germania, Franța și Austria, se arată în comunicatul transmis marți de DIICOT.

DIICOT a precizat că, concomitent cu activitățile desfășurate pe teritoriul României, au fost efectuate alte 11 percheziții domiciliare în Germania, la locuințele unor persoane care făceau parte din grupul infracțional.

DIICOT, detalii despre acțiunea pentru destructurarea unui grup infracțional care fura TIR-uri din Germania, Franța și Austria

„În cauză s-a reținut faptul că, în perioada 2015 – 2021, pe teritoriul României, s-a constituit și a acționat un grup infracțional organizat, în scopul comiterii de infracțiuni contra patrimoniului, aceștia săvârșind peste 100 de infracțiuni de furt calificat din TIR-uri aflate în diferite parcări pe teritoriul Germaniei, Franței și Austriei, prejudiciul fiind de aproximativ 1,3 milioane de euro”, notează DIICOT.

Procurorii antimafia au precizat că furturile au fost comise au fost comise, în zona autostrăzilor A10 și A71, în sudul Parisului, dar și în apropierea orașelor germane ‎Münster și Osnabrück.

„Autorii furturilor care erau și administratori de societăți comerciale, sub aparența executării unor activități de transport, se deplasau în aceste state, iar pe timpul nopții sustrăgeau bunuri din alte camioane, aflate în parcări(cantități mari de televizoare, anvelope, biciclete, aparatură electronică, articole de îmbrăcăminte și încălțăminte, cantități mari de combustibil, etc.)”, a adăugat DIICOT.

Mai apoi, bunurile furate erau aduse pe teritoriul României, unde erau comercializate către cunoștințe ale grupului infracțional, „la prețuri cu mult sub valoarea reală a acestora, în scopul obținerii unor venituri ilicite”.

„Din investigațiile efectuate până în prezent, a rezultat faptul că liderii grupării erau cei care organizau deplasările în străinătate, asigurând logistica privind transportul și totodată participau activ la comiterea infracțiunilor de furt împreună cu ceilalți membri”, mai spune DIICOT, care a precizat că 31 de persoane au fost conduse la Biroul Teritorial Dâmbovița pentru audieri.

Cercetările au fost efectuate într-o echipă comună de anchetă încheiată, la nivelul Eurojust, între DIICOT și autoritățile judiciare din Germania și Franța. La acțiunea din țara noastră au participat cinci jandarmi francezi, cinci polițiști germani și un ofițer de la EUROPOL.

În plus, acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul SCCO Dâmbovița și BCCO Ploiești, al lucrătorilor de poliție din cadrul IPJ Dâmbovița – Poliția orașului Fineni, al luptătorilor din cadrul SAS Dâmbovița, al jandarmilor din cadrul IJJ Dâmbovița și IJJ Argeș, iar suportul de specialitate a fost asigurat de către Biroul Tehnic și de Criminalistică din cadrul DIICOT și Direcția Operațiuni Speciale.

„Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, conchide DIICOT.