DIICOT l-a dus la audieri pe Corneliu Ladin, unul dintre furnizorii de echipamente pentru marile festivaluri de muzică / Gruparea din care făcea parte, suspectată că spăla bani pentru mafia rusă

DIICOT l-a dus la audieri pe Corneliu Ladin, unul dintre furnizorii de echipamente pentru marile festivaluri de muzică / Gruparea din care făcea parte, suspectată că spăla bani pentru mafia rusă
Foto: Inquam Photos - Alexandru Busca

Procurorii DIICOT au audiat, joi, mai multe persoane, între care Corneliu Ladin, pe care le acuză că au falsificat documente prin care au determinat o bancă să le facă plăți în numele unui offshore. Gruparea ar fi încasat ilegal 16 milioane de euro, susțin surse citate de G4Media.

Anchetatorii suspectează că gruparea spăla bani pentru mafia rusă prin intermediul firmei Arena Events, au mai spus aceleași surse. Aceasta este firma lui Corneliu Ladin, care furniza echipamente pentru marile festivaluri de muzică din România.

Ladin, audiat la DIICOT. Detalii din dosar

Raisa Ladin, o rudă a lui Corneliu Ladin, a reprezentat un offshore din Belize în perioada 2015 – 2017, condus la acea vreme de un rus rezident în SUA. Ea nu mai are nicio legătură cu offshore-ul dar, în 2021, a falsificat documente și a pretins că-l reprezintă în continuare. A determinat astfel OTP Bank să-i facă plăți. De altfel, la auderi au ajuns și reprezentanți ai băncii.

Offshore-ul respectiv a avut conturile puse sub sechestru până în august anul trecut, în cadrul unei anchete a Parchetului General care a fost închisă de procurori în decembrie.
Raisa Ladin și ceilalți membri ai grupului au scos banii din bancă după ce sechestrul a fost ridicat parțial de procurori. Asta deși nu mai aveau nicio legătură cu compania offshore, susțin sursele G4Media.

Comunicatul DIICOT despre acest caz

DIICOT a transmis că joi au fost efectuate 28 percheziții domiciliare pe raza municipiului București și a județelor Ilfov, Tulcea, Cluj, Giurgiu și Ialomița, într-un dosar de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, spălarea banilor, abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și șantaj.

Grupul infracțional organizat, spune DIICOT, „a indus în eroare unitatea bancară din România și a determinat factorii de decizie ai acesteia să aprobe în lunile noiembrie și decembrie 2021 plăți în valoare totală de 70.156.151,72 lei, din conturile clientului băncii în conturile membrilor grupului infracțional organizat sau în alte conturi controlate de aceștia”.

Sumele obțiute astfel au fost transmise către mai multe conturi bancare, banii fiind apoi retrași pentru „cumpărarea unor imobile sau autoturisme de lux, plata creditelor/creditarea companiilor unde membrii grupului sau apropiați ai acestora erau acționari, acordarea unor împrumuturi fictive unor persoane fizice de cetățenie română, moldoveană, ucraineană și rusă, precum și transferuri cu o valoare neobișnuit de mare în raport cu obiectul tranzacțiilor”.

După percheziții, 11 persone au fost duse la audieri.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:09 - De ce propaganda rusă chiar poate să funcționeze în Mariupol. Marin Gherman: Mulți nu au văzut lumina zilei cu săptămânile. Au ieșit din subsoluri și au văzut un oraș distrus. Sunt rupți de civilizație (VIDEO)
23:58 - Biserica Ortodoxă a Ucrainei anunţă ruperea de Patriarhia Rusă
23:44 - Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz: „Am avut mai multe discuții telefonice cu Putin și voi continua să discut cu el”
23:23 - Marin Gherman: Trebuie să ieșim din iluzia că Rusia își respectă angajamentele. Rusia vrea să distrugă Ucraina, deci pacea nu e posibilă. Ucrainenii vor victoria și spun „dacă tot murim, să murim pentru ceva” (VIDEO)
23:13 - Succes românesc la Cannes: Regizorul Alexandru Belc, premiat pentru regia filmului „Metronom”, în secțiunea Un Certain Regard
22:35 - Suedia și Finlanda nu reușesc să convingă Turcia să accepte aderarea lor la NATO. Negocierile, în impas
22:24 - Dan Petrescu, episod neștiut cu Gică Popescu din anul în care naționala a ajuns în sferturile Campionatului Mondial: „Eram disperați să ne vadă gagicile!” (VIDEO)
22:18 - Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, cere statelor UE să sprijine Ucraina cu bani
22:01 - Kievul își pierde răbdarea. Un oficial ucrainean susține că „orice se poate întâmpla” cu oleoductul prin care Ungaria primește petrol rusesc și că ungurilor ar trebui să li se vorbească „pe limba lor”
21:54 - Val de concedieri în Armata Rusă, în rândul militarilor care au refuzat să lupte în războiul din Ucraina