Dinu Mărășoiu (ANM), pe B1 TV: Vijelii puternice în zonele cu Cod portocaliu. Vestea bună, temperaturile sunt mult mai scăzute, iar situația ar putea fi similară și în zilele următoare (VIDEO)

Dinu Mărășoiu (ANM), pe B1 TV: Vijelii puternice în zonele cu Cod portocaliu. Vestea bună, temperaturile sunt mult mai scăzute, iar situația ar putea fi similară și în zilele următoare (VIDEO)
Foto simbol: Pixabay

Dinu Mărășoiu, meteorolog ANM, a oferit detalii despre cum va fi vremea miercuri și în zilele următoare, la „Talk B1” cu Nadia Ciurlin, și-a explicat că temperaturile ar putea rămâne la un nivel similar cu cel de astăzi și în zilele următoare, „când avem elemente încurajatoare și pentru reducerea instabilității atmosferice”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Dinu Mărășoiu (ANM), detalii despre vreme, pe B1 TV

„Într-adevăr, Codul galben a intrat în vigoare de la ora 10, este valabil până mâine, 19 august, ora 8, și se referă la județele din Muntenia, cea mai mare parte a Moldovei, local Transilvania și nord-estul Olteniei, iar la noapte se adaugă și județele Dobrogei în aceste zone. Vorbim de instabilitate atmosferică accentuată, adică frecvente descărcări electrice, averse torențiale, pe alocuri chiar vijelii și grindină, de asemenea, și cantități de apă care în intervale scurt de timp sau prin acumulare depășesc 25-40 l/mp. Totuși, având în vedere că sunt câteva județe în care fenomenele sunt ceva mai severe, a fost nevoie să se emită și un Cod portocaliu, care la această oră a intrat în vigoare și este valabil până mâine, 19 august, ora 6. Este vorba de nordul și estul Munteniei, cea mai mare parte a Dobrogei, sudul Moldovei, sud-estul Transilvaniei și local în zona Carpaților Meridionali și Orientali. În primul rând, pentru perioadele cu vijelii puternice, rafalele pot ajunge până la 70-90 km/h. De asemenea, averse torențiale, descărcări electrice și grindină, iar cantitățile de apă ceva mai însemnate, în anumite localități așteptăm 30-40 l/mp și chiar izolat 50-70 l/mp”, a declarat Dinu Mărășoiu.

El a explicat că vijelii la viteze ceva mai mici vor fi și în zonele cu Cod galben.

„Vijelii puternice în zona cu Cod portocaliu despre care v-am vorbit, dar vijelii la viteze ceva mai mici sunt de așteptat și în zonele cu Cod galben. Este, totuși, și o situație mai bună dacă avem în vedere regimul termic, deja la această oră se constată că temperaturile sunt mult mai scăzute față de ieri la aceeași oră, chiar și pentru sudul, sud-estul țării, 30-31 de grade acum, 25 de grade la București, unde chiar au fost cartiere cu ploaie slabă și cerul a rămas noros, dar așteptăm în orele următoare să iasă și aici soarele și temperatura aerului să mai crească, dar să nu depășească în Capitală 30 de grade. Această situație cu temperaturi mai blânde, dar normale pentru această a doua decadă a lunii august se așteaptă și în zilele următoare, când avem elemente încurajatoare și pentru reducerea instabilității atmosferice, care nu se va manifesta pe arii destul de extinse așa cum se întâmplă în această după-amiază și mai ales la noapte”, a adăugat meteorologul ANM.