Compania americană Boeing a finalizat acordul de vinovăție din procesul intentat de guvernul american, miercuri, 24 iulie. Boeing nu a respectat măsurile convenite în 2021, după două tragedii aeriene.
Acuzația de fraudă legată de răspunsul companiei cu privire la două avioane Boeing 737 Max prăbușite a fost acceptată de reprezentanți companiei în cazul de „conspirație criminală”.
Potrivit documentelor înaintate magistraților, cazul se încheie prin recunoașterea vinovăției companiei și cu privire la acuzațiile de fraudă pe care le-a respins inițial.
Ancheta în care Boeing a recunoscut „frauda criminală” a vizat prăbușirea unei aeronave în Indonezia, în octombrie 2018, în care au murit toți cei 189 de pasageri și a uneia în Etiopia, în martie 2019, când au fost uciși cei 157 pasageri.
Acuzația adusă de procurorii americani a fost că, în urma tragediilor, Boeing a „eșuat în implementarea unui program de etică pentru a preveni și depista încălcările legilor americane de fraudă”, scrie France24.
În urma acordului, compania Boeing va fi trei ani sub „supraveghere organizațională”, în care va fi monitorizată de un organism independent în timp ce investește cel puțin 455 de milioane de dolari în programe de controlul calității și siguranță.
Mai mult, membrii consiliului de administrație vor fi obligați să se întâlnească cu familiile victimelor zborurilor prăbușite în 2018 și 2019. Până acum, cei afectați de tragedie nu au avut o reacție oficială după depunerea documentelor, dar cu doar câteva zile înainte familiile victimelor au indicat că vor cere magistraților să respingă acordul de vinovăție.