Directorul CFR Călători, despre accidentul de la Roșiori: Trenul de călători trebuia să fie în fața marfarului, dar nu scuză cu nimic prestația mecanicului / Nu din lovitură au deraiat vagoanele (VIDEO)

Directorul CFR Călători, despre accidentul de la Roșiori: Trenul de călători trebuia să fie în fața marfarului, dar nu scuză cu nimic prestația mecanicului / Nu din lovitură au deraiat vagoanele (VIDEO)
Sursa foto: captură video B1 TV

Directorul CFR Călători, Traian Preoteasa, a vorbit despre accidentul feroviar de la Roșiori, vineri, pe B1 TV, la „Drumurile Noastre” cu Ștefan Etveș, și s-a arătat de părere că vagoanele trenului de marfă nu au deraiat din cauza coliziunii cu trenul de călători, întrucât, „din impact, ultimul vagon și locomotiva nu au avarii, ceea ce înseamnă că nu a fost un impact la viteză suficient de mare ca să îl dea jos de pe linie”.

Directorul CFR Călători, pe B1 TV, despre accidentul feroviar de la Roșiori

Oficialul susține că trenul de călătorie trebuia să fie în fața marfarului, dar acest lucru „nu scuză cu absolut nimic prestația mecanicului de locomotivă”.

„Trenurile sunt grupate pe rang. Rangul trenului de călători este mai mare decât rangul trenului de marfă, deci trebuia să fie în fața trenului de marfă. Nu scuză cu absolut nimic prestația mecanicului de locomotivă, care eu am fost primul care a spus că este vinovat 100%, a depășit semnalul care îi ordona oprirea”, a explicat Traian Preoteasa.

Întrebat dacă se va îndrepta în justiție împotriva CFR, el a adăugat: „Dați-mi voie să aștept, până la urmă asta este viața, trebuie să așteptăm raportul AGIFER. Dacă AGIFER va constata niște nereguli în contul altor companii… fac iar precizarea, vinovatul direct de acest eveniment este mecanicul SNTFC CFR Călători, nu există dubiu”.

„Ce cauze au dus la acest eveniment, ce s-a întâmplat cu deraierea, putem mai pune întrebarea de ce mecanicul de la marfă, când a simțit impactul și creșterea vitezei necomandată de la 8 la 10, n-a frânat, și a accelerat, că până la urmă d-asta s-a ajuns cu trenul la un kilometru. Nu din lovitură au deraiat vagoanele. Din lovitură, penultimul vagon s-a ridicat și, din plecare și intrare pe o curbă și un macaz, s-a răsturnat. De aia s-a răsturnat la un kilometru, nu a fost cauza directă impactul dintre locomotivă și trenul de marfă. Cauza deraierii probabil că va fi alta”, a continuat Traian Preoteasa.

„Din impact, ultimul vagon și locomotiva nu au avarii, ceea ce înseamnă că nu a fost un impact la viteză suficient de mare ca să îl dea jos de pe linie. Șocul s-a transmis, penultimul vagon s-a ridicat și, dat fiind că trenul de marfă nu a frânat în acel moment, poate rămânea ridicat, poate cădea la loc pe șină, poate ș.a.m.d., a plecat și probabil a și accelerat, intrând pe macaze și curbe, acest vagon, fiind suspendat, s-a răsturnat”, a mai spus directorul CFR Călători.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
07:30 - Zeci de mii de oameni au ieşit în stradă la Tel Aviv după ce premierul Netanyahu l-a demis pe ministrul Apărării
23:47 - Nelu Cortea și Cătălin Bordea au câștigat America Express 2023! Premiul încasat de cei doi după ce au parcurs „Drumul Aurului”
23:28 - Netanyahu l-a demis pe ministrul apărării, primul membru de top din partidul premierului israelian care a cerut oprirea reformei judiciare
23:10 - Alina Mungiu-Pippidi: Mă îndoiesc că generalul Ciucă există. Ar fi un total dezastru electoral să fie candidatul PNL la prezidențiale. Liberalii se scufundă și pentru că sunt lipsiți de orice fel de lideri (VIDEO)
22:46 - Un magazin complet digitalizat, în teste la Carrefour: „Clienții pot face cumpărăturile în 20 de secunde”
22:29 - Alina Mungiu-Pippidi: De la început, Iohannis a așteptat să i se spună de la Bruxelles ce să facă în majoritatea problemelor de politică externă (VIDEO)
22:07 - Marcel Ciolacu: PNL nu e prea confortabil în acest moment în sondajele de opinie
21:39 - Rapidistele exultă după calificarea în sferturile Ligii Campionilor: „A fost în top 3 cele mai nebune jocuri din carieră” / „Satisfacția este enormă” / „Vreau ca atât noi, cât și CSM București să ajungem în Final Four”
21:13 - Sorana Cîrstea e în optimi la Miami! Românca a reușit un nou meci mare și și-a egalat cel mai bun rezultat la turneul WTA 1000 din SUA
21:06 - Marcel Ciolacu: Aș vrea o tendință mai mare către acest patriotism economic în viitorul program de guvernare / O să venim cu o schemă de încurajare a producției de produse alimentare în România