Dosar de Politician: Mafia taximetriștilor din Capitală și din județul Ilfov (VIDEO)

Dosar de Politician: Mafia taximetriștilor din Capitală și din județul Ilfov (VIDEO)

V-am prezentat zilele trecute informaţii despre aşa-zisa mafie a taximetriştilor. Vă mulţumesc tuturor celor care mi-aţi trimis documente şi informaţii pe pagina de Facebook dosardepolitician.

În centrul acestei poveşti se află Vasile Ştefănescu, reprezentantul Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi – COTAR, el este considerat unul dintre jupânii afacerilor cu taxi din Bucureşti; Ştefănescu este unul dintre liderii PMP şi a fost candidat la alegerile parlamentare când şi-a făcut imagine alături de fostul preşedinte Băsescu.

Vasile Ştefănescu şi liderii sociaţiei COTAR au scos câteva sute de taximetrişti în stradă în Piaţa Victoriei pentru a obliga Guvernul Grindeanu să modifice o lege în favoarea asociaţiei COTAR. Miza o reprezintă milioanele de euro pe care marile companii de taximetrie le încasează de la simplii taximetrişti pentru activitatea de dispecerizare. Fiecare taximetrist trebuie să platescă o taxă către jupânii de la COTAR sau către alte centre de dispecerat care valorează minim 250 de lei pe lună.

Însă, astăzi, cu ajutorul telefonului, cu o simplă aplicaţie orice client poate să îşi găsească în mod direct o cursă de taxi fără să apeleze la dispeceratele companiilor. Mii de taximetrişti şi-au instalat aplicaţiile de telefonie iar jupânii au început să piardă bani. Acum, şmecherii din sistem grupaţi în jurul organizaţiei COTAR şi lui Ştefănescu forţează adoptarea unei legi prin care, atenţie, doar companiile de taximetrie să aibă dreptul de folosire al aplicaţiilor telefonice. Cu alte cuvinte jupânii vor să-şi încaseze taxa de şmecher/ de dispecerat şi din aplicaţiile de pe telefoane.

Haideţi să vă dau un exemplu pentru a înţelege câţi bani negri se învârt în afacerile cu taxiuri din Bucureşti: în zona Capitalei şi a judetului Ilfov funcţionează legal sau ilegal circa 18 mii de taximetrişti, care operează aproximativ pe 12 mii de maşini. Conform documentelor pe care le deţin, din acestea, cel puţin 1500 de taxiuri funcţionează fără licenţă, sub protecţia tacită a primăriei Capitalei. În fiecare zi, în mod legal, un taximetrist onest încasează minim 50 de euro. Mulţi iau banii la negru sau câştigă în plus falsificand aparatele de taxat. Aşadar, toţi taximetriştii oneşti din zona Capitalei încasează minim 20 de milioane de euro pe zi. Din aceşti bani, peste 11 milioane se duc către marile companii de taximetrie sub forma taxei de dispecerizare sau a planului de lucru. Alte milioane de euro sunt cheltuiţi pe combustibil. Rezultă de aici că un taximetrist cinstit ar trebui să rămână, după ce este jecmănit de firma la care lucrează, cu circa 200 de euro pe lună. Mulţi dintre ei încalcă legea şi alţii trăiesc din bacşişurile primite de la clienţi.

Marile companii de taximetrie reprezentate de asociaţia COTAR şi de jupânul Vasile Ştefănescu vor să păstreze această metodă, prin care cel puţin în zona Capitalei, sclavii numiţi taximetrişti le bagă în buzunare cel puţin 100 de milioane de euro pe an. Aceasta este miza lobbyului pe care Vasile Ştefănescu o face asupra guvernului Grindeanu. Chiar şi aşa, multe dintre companiile de taxi au acumulat datorii imense la Fisc, patronii şi-au închis firmele cu probleme şi au deschis altele, mutând licenţele de taximetrie.

În trecut, Ştefănescu s-a implicat în acordarea recomandărilor pentru licenţele de taxi – prin intermediul camerei taximetriştilor – de aici se încasează alte milioane şi milioane de euro. Foarte mulţi bani vin şi de la folosirea unor licenţe de taxi ilegale – astfel, o mare companie de taxi arondată COTAR a declarat că la dispeceratul ei sunt arondate pe bază de contract doar 130 de taxiuri. Însă, compania deţine un parc auto de peste 2000 de maşini. Alte mii de taxiuri deţinute de jupânii din mafie continuă să ruleze pe şosele deşi le-au fost retrase autorizaţiile prin dispoziţia primăriei încă din anii 2010- 2012. Aceste taxiuri folosesc un aşa-zis certificat de grefă de la instanţă, care însă nu poate ţine loc de licenţă. Alte mii de taxiuri şi-au pierdut licenţele pentru că societăţile de taximetrie au făcut datorii la stat. Licenţele au fost însă cesionate sau închiriate pe alte firme nou înfiinţate şi produc în continuare bani negri.

Marea problemă este că mafia din taximetrie este condusă în bună parte de cei care pretind că lupta se dă pentru interesele taximetriştilor. În mod evident, mafia nu poate exista fără largul concurs al funcţionarilor din primăria Capitalei.

Într-un episod viitor o să vedeţi documente oficiale care dovedesc protecţia de care se bucură jupânii taxiurilor.

Dosar de Politician: Mafia taximetriștilor din Capitală și din județul Ilfov