Două materii noi în programa școlară. Proiectul a trecut de Senat

Două materii noi în programa școlară. Proiectul a trecut de Senat
Sursa foto: Pixabay

La nivel European, aceste materii sunt implementate de foarte mult timp în curricula școlară, dar acestea de-abia din 2022 își vor face simțită prezența în școala românească. S-a ridicat foarte des, mai ales în ultima perioadă, problema educației antreprenoriale și educației juridice în școlile din România.

Aceste probleme s-au ridicat prin valul de antreprenori ce s-au remarcat în cadrul rețelelor sociale, cum ar fi TikTok, Facebook, dar și Instagram, iar mulți adolescenți aspiră să ajungă antreprenori, dar să cunoască, în același timp, și cadrul juridic prezent în țara noastră.

Educația antreprenorială și Educația juridică, în Europa

În Europa, aceste materii sunt integrate de câțiva ani în școlile occidentale. De exemplu, în Marea Britanie, în școlile gimnaziale, sunt predate cursuri de educație antreprenorială și juridică, iar acestea sunt concentrate pe dezvoltarea persoanei și întreprinderii, conform cadrului legislativ. Predarea acestor materii se bazează pe o dezvoltare gândită de specialiști în domeniul economic și juridic, dar și alături de specialiști în educație.

Educația antreprenorială și Educația juridică, în România

Un proiect pentru introducerea acestor materii a fost discutat în Senatul României, ca materiile Educație antreprenorială și Educație juridică să devină materii obligatorii în programa școlară, din învățământul gimnazial.

Noul proiect vine cu amendamente la Legea Educației nr. 1/2011, iar începând cu anul viitor, elevii din învățământul gimnazial vor avea două materii noi în programă. Înainte, educația juridică era predată doar la anumite școli, sub formă de opțional, de profesori specializați în domeniu.

„Art. I – Legea educaţiei naţionale nr.1/2011 publicată în Monitorul Oficial al României, Partea 1, nr.l8 din 10 ianuarie 2011, cu modificările şi completările ulteriora, se modifică şi se completează cupă cum urmează:
l. Articolul 68 litera f) se completează şi va avea următorul cuprins: ”f) competenţe antreprenoriale şi financiare;”
2. Articolul 344 alin.(l) lit.c) pct.(iv) se modifică şi va avea următorul cuprins: ”(iv) programe de educaţie antreprenorială şi financiară;”, arată noua lege aprobată de Senat.

Ultima oră
21:05 - Gabriela Cristea, atacată dur de fani. Internauții au reacționat imediat și îi aduc acuzații grave prezentatoarei de la Mireasă
20:43 - Apple va transforma iPhone-urile în terminale de plată POS. Toate telefoanele cu Apple Pay vor avea funcția (VIDEO)
20:39 - Mircea Geoană: Suntem dispuși să confirmăm o realitate pe care Federația Rusă continuă să o distorsioneze. Scutul antirachetă de la Deveselu e pur defensiv și se referă la riscuri de natură balistică din Orientul Mijlociu (VIDEO)
20:35 - Mircea Geoană (NATO): Vom lua măsuri de vigilență sporită și de prezență militară inclusiv în România / O decizie e în premieră / Românii să aibă încredere în alianță (VIDEO)
20:19 - Pariurile lui Musk pentru Tesla: Mașini care se conduc singure anul acesta și umanoizi care să meargă la muncă în locul nostru (VIDEO)
20:12 - Mircea Geoană: Rusia solicită puțin timp pentru a analiza propunerile NATO. Problemele create de Moscova în jurul Ucrainei trebuie rezolvate prin dialog, nu prin confruntare și conflict (VIDEO)
20:11 - De ce le cerea Andreea Esca bani străinilor de pe stradă: Așa disperată eram
19:59 - Lucian Bode: „Cu îngrijorare m-am uitat la factura pe decembrie” / Cât trebuie să plătească ministrul de Interne (VIDEO)
19:52 - Un bărbat a fost găsit mort pe șoseaua de Centură, în apropiere de Autostrada Soarelui. Victima era parțial dezbrăcată, spun polițiștii
19:39 - Lucian Bode: Cine confundă pensiile militare cu cele speciale face o greşeală / 5,2 miliarde de lei pentru 97.000 de pensii de serviciu (VIDEO)