DSP-urile nu mai fac față solicitărilor de testare COVID în centrele de recoltare. Andrei Baciu: „E o limită maximă dată de capacitatea administrativă” (VIDEO)

DSP-urile nu mai fac față solicitărilor de testare COVID în centrele de recoltare. Andrei Baciu: „E o limită maximă dată de capacitatea administrativă” (VIDEO)
Foto: Facebook @ Andrei Baciu

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a admis limitele capacității administrative a Direcțiilor de Sănătate Publică. Asta în contextul în care multe au fost copleșite de numeroasele solicitări ale românilor de a fi testați pentru COVID în centrele de recoltare. Amintim că recoltarea probelor în vederea testării RT-PCR la aceste centre nu se poate face în absența dovezii unei înregistrări prealabile la DSP.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Dosar de politician”, moderată de Silviu Mănăstire pe B1 TV.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Andrei Baciu, despre testarea COVID la medicul de familie

„Când ai un simptom, suni pentru a veni cineva să te testeze. Sistemul e cel de urgență, ambulanțele. Vin și te testează acasă. Lucrul acesta se face și cu ajutorul DSP-urilor. Sunt două căi noi de a ne testa gratuit. Ele nu mai folosesc resursa statului, degrevând-o pentru alți pacienți și alte patologii și scurtează timpul pentru noi.

Vorbim de medicii de familie, care au intrat în acest demers și noi trebuie să sunăm medicul de familie, să vedem daca are test la dispoziție. Dacă are, mergem pur și simplu la el și facem un test. Sunt teste rapide, dar sunt cele valide și acreditate.

Bună parte din rezultatele fals pozitive și fals negative apar ca urmare a unui proces de recoltare nu cel mai riguros cu putință. Recomandarea spune să se facă în profunzime și de către personal medical, nu de noi”, a declarat Andrei Baciu, pentru B1 TV.

Cum s-au blocat DSP-urile din cauza testării COVID

A doua nouă modalitate este testarea la centre speciale de recoltare. Problema aici este că testarea se face doar în baza înregistrării prealabile la Direcția de Sănătate Publică. Fără această dovadă, recoltarea probelor în vederea testării RT-PCR nu se face. Și atât de multe persoane au sunat la DSP-uri să se înregistreze încât unele Direcții au clacat.

„Este o nebunie, înţeleg că sunt depăşiţi de situaţie şi sunt foarte mulţi infectaţi, dar nici nu este o coordonare între DSP, spitale. Sunt copleşiţi”, a susținut o femeie, citată de observatornews.ro. „Nu se răspunde, nu se dau nici informaţiile exacte că am sunat dimineaţă, ni s-a spus că putem să venim direct aici, fără niciun cod. Noi am sunat pentru cod”, a susținut și un bărbat.

„E o limită maximă dată de capacitatea administrativă a DSP-urilor”, a admis Andrei Baciu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
15:27 - Cum să alegi cel mai bun uscător de păr pentru tipul tău de păr
15:24 - Diplomatul rus de la Geneva l-a criticat pe Lavrov. Politicianul și-a dat demisia din cauza războiului din Ucraina: „Niciodată nu mi-a fost atât de rușine de țara mea și de munca mea”
15:15 - Adrian Chesnoiu, despre proiectul de OUG: Este foarte important să știm care sunt stocurile de alimente pe care le are România, să putem profita de anumite oportunități. Baza de date, confidențială (VIDEO)
15:13 - Înalții oficiali germani vor vizita România: „Dorim să continuăm să ne conectăm la nivel european… ”
14:57 - BMW atrage atenția că interzicerea importurilor de gaze rusești va bloca industria auto: „Nu doar BMW, ci întregul sector se va bloca”
14:54 - Expert în securitate: FSB și GRU știu că Rusia pierde războiul și se pregătesc pentru era post-Putin
14:44 - Adrian Chesnoiu: Nu sunt premise ca în România să avem o criză alimentară! Sunt permanent în contact cu fermierii și procesatorii pentru a mă asigura că necesarul de consum intern este stabil
14:39 - Volodimir Zelenski, după ce zeci de civili ucraineni au decedat în urma atacului aerian din regiunea Cernigov: „Acești oameni nu vor avea niciun viitor”
14:27 - Volodimir Zelenski a cerut, la Davos, mai multe arme pentru Ucraina și sancțiuni „maxime” împotriva Rusiei. Forța brută, spune el, va stăpâni iar lumea dacă invazia rusă rămâne fără răspuns
14:25 - Maria Zaharova susține că emblematicul roman „1984” al lui Orwell arată cum trăiesc oamenii în Occident: „Am crezut că descria totalitarismul/El scria despre prăbușirea ideii de liberalism”