După ce Avocatul Poporului și o țară întreagă au criticat ordinul dat de Ministerul Educaţiei, Guvernul mărește sumele alocate elevilor pentru transport

După ce Avocatul Poporului și o țară întreagă au criticat ordinul dat de Ministerul Educaţiei, Guvernul mărește sumele alocate elevilor pentru transport
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministerul Educaţiei a eliminat de curând bursele de ajutor social acordate elevilor din mediul rural, care merg la liceu în altă localitate. Avocatul Poporului susține că decizia este pe cât de surprinzătoare pe atât de nedreaptă, având în vedere că ea afectează elevii din mediul rural care sunt nevoiţi să meargă în altă localitate la liceu, pentru că nu au în cea de domiciliu o astfel de instituţie de învăţământ.

Transportul elevilor la școală ar trebui să fie gratuit

Acum, Guvernul spune că va asigura cadrul normativ pentru mărirea sumelor forfetare alocate elevilor pentru transportul acestora de acasă la școală, creșterile respective acoperind dinamica prețurilor practicate de operatorii de transport.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă s-a întâlnit, alături de ministrul Educației, Ligia Deca, cu reprezentanți ai Consiliului Național al Elevilor.

Potrivit Executivului, principalele teme abordate au fost legate de soluțiile necesare pentru asigurarea transportului gratuit al elevilor și noul pachet de legi ale educației.

„Reprezentanții elevilor au expus problemele cu care aceștia se confruntă în ultimii ani, atât din cauza practicilor neunitare, cât și pe fondul alocărilor insuficiente pentru transportul lor.

Cu această ocazie, au fost agreate soluții pe termen scurt, care să ofere pachetul financiar necesar până la implementarea unui nou sistem integrat gestionat la nivel local.”, se arată în comunicatul de presă.

Din cauza sărăciei, România se confruntădeja cu abandonul școlar. La nivel naţional, aproape 17 mii de elevi care figurau înscriși în clasa a VIII-a NU au participat la Evaluarea Națională 2022, potrivit calculelor făcute de Edupedu.ro pe baza datelor comunicate oficial de Ministerul Educației. La sate, rata elevilor care abandonează cursurile până în clasa a opta este de 20%.

Urmăriți B1TV.ro și pe