E oficial: Sorin Cîmpeanu a prezentat noua structură a anului şcolar / Mediile vor fi încheiate la finele anului școlar. Tezele ar putea fi înlocuite cu evaluări (VIDEO)

E oficial: Sorin Cîmpeanu a prezentat noua structură a anului şcolar / Mediile vor fi încheiate la finele anului școlar. Tezele ar putea fi înlocuite cu evaluări (VIDEO)
Foto: Captură Video - Guvernul României / Facebook

Sorin Cîmpeanu (PNL), ministrul Educației, a explicat miercuri, după ședința de Guvern, structura anului şcolar 2022 – 2023. Astfel, semestrele vor fi înlocuite cu cinci module de învăţare, alternate cu vacanțe. Anul școlar va începe în prima luni din septembrie şi se va încheia în 16 iunie. De asemenea, Cîmpeanu ia în calcul înlocuirea tezelor cu evaluări, la începutul şi sfârşitul anului şcolar.

Schimbări în structura anului școlar

„E vorba despre nevoia de a alterna module de învăţare, de șase – șapte opt săptămâni, cu module de repaus. Așa putem să ne adaptăm pe specificul anului şcolar din România.

Propunerea agreată e ca şcoala să înceapă pe 5 septembrie, cu un prim modul de învăţare. Pe 24 octombrie, elevii ar urma să intre în vacanţă, la finele lunii octombrie, astfel că 24 – 30 octombrie să fie prima vacanţă, acordată elevilor şi preşcolarilor”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

Modulul 2 de învăţare se va derula până în preajma sărbătorilor de iarnă. O nouă vacanță va fi în perioada 23 decembrie – 8 ianuarie.

Al treilea modul va începe în data de 9 ianuarie și se va derula până în luna februarie, când va fi a treia vacanţă. Aceasta va putea fi acordată în a doua, a treia sau a patra săptămână din februarie, în funcție de decizia fiecărui Inspectorat Școlar Judeţean.

Al patrulea modul se va derula până în preajma sărbătorilor pascale, în perioada 8 – 23 aprilie. După această vacanţă, va urma ultimul modul care se va derula până pe 16 iunie.

Vacanța e vară va dura din 17 iunie și până în prima luni a lui septembrie.

O altă noutate anunțată de Cîmpeanu: „pe lângă Şcoala Altfel, avem şi Şcoala Verde. Această săptămână va putea fi introdusă în modulele 4 şi 5 de învăţare, când şcolile vor avea libertatea să îşi aleagă, în funcţie şi de condiţiile climatice”.

Tezele ar putea fi înlocuite cu evaluări

„Având în vedere relevanţa tezelor semestriale și această structură cu cele cinci module, intenţionăm să revizuim regulamentul de funcţionare din învăţământul preuniversitare, în sensul renunţării la tezele semestriale”, a mai declarat ministrul Educației.

Noile evaluări ar putea avea loc la început și la final de an școlar: „E un model pe care îl avem în atenţie şi îl vom analiza şi implementa încă din anul şcolar 2022-2023”.

Cîmpeanu a mai spus că de acum mediile vor fi încheiate la final de an școlar.

Urmăriți B1TV.ro și pe