Acum este prea târziu pentru a salva gheața de vară a mării arctice, au arătat cercetările, iar oamenii de știință spun că trebuie făcute pregătiri pentru a ne obișnui cu vreme extremă în întreaga emisferă nordică.
Analizele arată că, chiar dacă emisiile de gaze cu efect de seră sunt reduse drastic, în următoarele decenii, Arctica va fi lipsită de gheață în septembrie.
De asemenea, studiul arată că, dacă emisiile scad lent sau continuă să crească, prima vară fără gheață ar putea avea loc în anii 2030, cu un deceniu mai devreme decât previziunile anterioare.
Cercetarea arată că 90% din topire este rezultatul încălzirii globale provocate de om, restul fiind reprezentat de factori naturali.
Profesorul Seung-Ki Min, de la Universitatea din Pohang, Coreea de Sud, care a condus noul studiu, a declarat: „Cel mai important impact pentru societatea umană va fi creșterea fenomenelor meteorologice extreme cu care ne confruntăm acum, cum ar fi valurile de căldură, incendiile și inundațiile.
Trebuie să reducem emisiile de CO2 într-un mod mai clar și, de asemenea, să ne pregătim să ne adaptăm la această încălzire mai rapidă a Arcticii și la impactul acesteia asupra societății umane și a ecosistemelor.”