EDIȚIE SPECIALĂ moderată de LAURENȚIU BOTIN, pe B1 TV, de la ora 21.00: "Balena Albastră", joaca de-a sinuciderea, a ajuns și în România. Autoritățile sunt în alertă

EDIȚIE SPECIALĂ moderată de LAURENȚIU BOTIN, pe B1 TV, de la ora 21.00: "Balena Albastră", joaca de-a sinuciderea, a ajuns și în România. Autoritățile sunt în alertă

Laurențiu Botin va fi gazda unei ediții speciale, sâmbătă, de la ora 21.00, în care va discuta alături de invitații săi despre "Balena Albastră", jocul extrem de periculos care a dus la sinuciderea a peste 130 de persoane în Rusia și care a început să facă victime și printre copiii români.

În jocul "Balena Albastră", participantul are de îndeplinit mai multe sarcini care presupun autoizolarea, automutilarea şi chiar suicidul.

Vineri, cinci elevi ai Şcolii gimnaziale "Veronica Micle" din Iaşi, cu vârste cuprinse între 12 şi 13 ani, au ajuns la spital, după ce au jucat una dintre probele acestui periculos joc.Totul, pe fundalul a alte două sinucideri care au avut loc recent în capitala Moldovei, despre care sunt indicii că au legătură cu ”Balena Albastră”.

După incidentul de la Iași, Poliția Română a demarat o campanie de prevenire sub mesajul "Prieteniile din lumea virtuală pot fi fatale".

"Pe reţele de socializare, mai ales în ţări care folosesc limbi slavice, circulă un joc pe calculator, care are 50 de niveluri şi presupune îndeplinirea de către participant a unor sarcini pe care le primeşte de la un “custode” sau “mentor”. După intrarea în joc, mentorul distribuie participantului sarcini, iar ulterior, acesta trebuie să facă dovada că le-a îndeplinit prin trimiterea de fotografii sau filmuleţe. Sarcinile, trasate pe parcursul a 50 de zile, se referă la automutilare, ascultarea unor melodii cu mesaje suicidale, trezirea în mod sistematic la ora 4:20, vizionarea de filme sau videoclipuri de groază, escaladarea unor clădiri înalte, poduri, izolare de societate. Cazuistica din alte ţări ne-a indicat că acest joc nu este promovat doar pe reţele de socializare, ci şi pe forumuri private sau diferite canale pe web", explică reprezentanţii Poliţiei Române.

Potrivit sursei citate, jocul poate purta şi alte denumiri, nu doar "Balena Albastră", aşa cum a fost iniţiat, efectele lui fiind aceleşi. Jocul a apărut în Rusia, unde a făcut peste 130 de victime, extinzându-se şi în alte ţări, printre care şi Republica Moldova.

"Aveţi mereu în atenţie cu cine interacţionaţi dumneavoastră sau cei dragi, pe reţele sociale sau pe alte forme de comunicare pe internet (e-mail, messenger, forumuri)! (…) Vă recomandăm tuturor celor care sunteţi timoraţi sau ameninţaţi de „prietenii” din mediul virtual, să căutaţi sprijin la persoanele dragi sau la autorităţi. De asemenea, dacă în jurul dumneavoastră observaţi persoane care şi-au schimbat comportamentul în ultima perioadă, inclusiv în mediul online, anunţaţi autorităţile. Acordaţi-le timp celor dragi!", transmit poliţiştii.

Urmăriți B1TV.ro și pe