Eliminarea mașinilor pe diesel și benzină până în 2035, printre măsurile anunțate de Comisia Europeană într-un pachet legislativ de anvergură

Eliminarea mașinilor pe diesel și benzină până în 2035, printre măsurile anunțate de Comisia Europeană într-un pachet legislativ de anvergură
Berlin, Germania. Foto: Pixabay

Comisia Europeană a anunțat că sectorul transpoturilor trebuie să reducă gazele cu efect de seră cu 90% până în 2020, astfel încât să întrunească obiectivele stabilite prin Green Deal – Acordul verde european.

Comisia Europeană vrea eliminarea mașinilor pe diesel și benzină până în 2035

Ca parte din măsurile dezvăluite oficial miercuri, mașinile de pasageri – responsabile pentru circa 12% din totalul emisiilor de dioxid de carbon la nivelul UE – care folosesc combustibili fosili precum benzina sau diesel vor fi eliminate complet până în 2035, transmite Euronews. Prin urmare, toate mașinile înregistrate începând cu 2035 vor fi fără emisii.

Bruxelles-ul intenționează să reînnoiască infrastructura blocului comunitar pentru a stimula utilizarea vehiculelor electrice, cu reglementări care să le asigure cetățenilor UE posibilitatea de a-și reîncărca și alimenta mașinile oriunde la nivel european.

Respectarea angajamentului va presupune eforturi de anvergură. Până la final de 2020, pe teritoriul UE existau doar în jur de 226.000 de puncte de reîncărcare accesibile publicului, iar piața este puternic concentrată în Țările de Jos, Franța și Germania.

Totodată, Bruxelles-ul dorește să stimuleze producția internă de hidrogen și utilizarea sa drept combustibil alternativ. Totuși, această piața este mult mai mică – în 2020, în UE existau doar 125 de stații de hidrogen, care deserveau peste 2.000 de vehicule.

Obiectivul presupune instalarea unor puncte de reîncărcare la intervale regulate pe marile autostrăzi din UE – la fiecare 60 de kilometri pentru mașinile electrice, respectiv la fiecare 150 de kilometri pentru alimentarea cu hidrogen.

Comisia von der Leyen, pachet legislativ de anvergură

Comisia Europeană a prezentat un pachet legislativ masiv, prin care intenționează să reducă emisiile de gaze cu efect de seră în UE cu cel puțin 55% până la finalul lui 2030, un efort tranșant și ambițios care va transforma ireversibil toate sectoarele economice.

Pachetul cuprinde 13 proiecte legislative. Printre măsuri se regăsesc impozitul de frontieră asupra importurilor poluante, un regulament pentru eliminarea treptată a autovehiculelor cu combustibili fosili, planuri de creștere a consumului de combustibili alternativi, creșterea prețului la carbon, un fond climatic social pentru a combate sărăcia energetică, dar și obiectivul de a dubla în următorii 10 ani ponderea energiilor regenerabile.

Ultima oră
14:15 - GCS: 1.131 de paturi ATI COVID în România, din care 990 sunt ocupate. Câte locuri sunt în București
14:12 - Eugen Tomac (PMP): Comisia Europeană monitorizează situația comunității românești din Serbia, care e în continuare profund discriminată. Belgradul încalcă flagrant drepturile românilor
13:51 - Florin Cîțu: Vreau mai multă implicare din partea Primăriei Capitalei în gestionarea valului 4 COVID / Laude pentru Cseke Attila, interimarul de la Sănătate (VIDEO)
13:41 - Loredana Groza, anunț după ce duminică a fost luată cu ambulanță. Cum se simte artista
13:37 - IOS 15, lansat oficial. Ce aduce nou sistemul de operare de la Apple
13:28 - Acces Direct, de la Antena 1, vine cu o nouă blondină: Cosmina Scăunașu. Cine este ea şi ce a spus Mirela Vaida
13:23 - Explozie a cazurilor de COVID: 6.789 în ultima zi, din care peste 1.000 doar în București. Încă un județ a intrat în scenariul roșu / Pandemia a mai făcut 129 de victime / 990 de pacienți la ATI, din care 20 sunt copii
13:11 - Florin Cîțu: O să cer o anchetă pentru că vreau să știu cum a fost pregătit valul 4 de Ministerul Sănătății
13:10 - UE susține Franța, în conflictul cu SUA, pe tema submarinelor nucleare. Care a fost poziția oficială a României / Scandalul se poate extinde și la noi, unde Naval Group a câștigat un contract pentru corvete, care încă nu a fost semnat
13:00 - Vlad Voiculescu (USR PLUS): Campania de vaccinare e un eșec. Problemele – Prioritizarea esențialilor și concursul întru relaxare, când vaccinarea deja încetinea