Este periculos părul animalelor de companie? Ce ne sfătuiesc specialiștii

Este periculos părul animalelor de companie? Ce ne sfătuiesc specialiștii
Sursa Foto: Pixabay.com

Există numeroase mituri și temeri referitoare la părul animalelor dragi din locuințe sau gospodării: cât de periculos este dacă înghițim fire de păr accidental?

Unul dintre miturile foarte răspândite este că firele de păr de animale înghițite ar putea ajunge în ficat, pprovocând boli grave – relatează DC Medical.

Această teorie este falsă, susțin specialiștii, pentru că firele de păr nu pot ajunge în ficat, ci doar în stomac.

Omul, tot un mamifer: este pericuos părul înghițit?

Omul fiind tot din același regn animal, firele de păr sunt inofensive în majoritatea cazurilor în care ajung să fie înghiţite dar asta nu înseamnă că nu pot apărea anumite riscuri.

Evident, firele de păr diferă de la un animal la altul, nu doar ca textură, ci și ca riscuri dacă sunt înghițite, subliniază studiul citat.

Astfel, pentru a ajunge să ai cu adevărat o problemă digestivă, trebuie să înghiţi multe fire de păr care ar putea să acţioneze mai apoi ca un dop pe tract; altfel, firele de păr pe care le înghiţim fără să ne dăm seama vor fi eliminate natural, şi nu vor ajunge în altă parte a corpului, așa cum spun miturile.

De exemplu, părul de câine sau pisică nu poate fi digerat iar prea multe fire pot provoca formarea de bulgări de păr la nivel intern.

Nu este motiv de panică: majoritatea părului înghițit accidental este inofensiv

Acidul din stomacul uman are un pH de aproximativ 1,5 până la 3,5 asemănător ca putere ca sucul de lămâie în timp ce părul de câine este alcătuit din cheratină și nu poate fi prelucrat.

În plus, o mare parte a digestiei este acțiunea de agitare, care ajută la descompunerea alimentelor iar părul nu se rupe ușor iar alt argument este că odată ce trece prin stomac, corpul uman nu mai poate absorbi nimic din firul de păr de care ar avea nevoie și, prin urmare, acesta nu este slăbit sau descompus în continuare ci rămâne în aceeași formă.

Complicații posibile în urma înghițirii părului

În condiții obișnuite, o persoană sănătoasă nu are motive de îngrijorare însă persoanele cu probleme imunitare, cele foarte tinere sau în vârstă și diabeticii prezintă un risc din partea unor probleme rare în urma înghițirii părului de animale.

Pe scurt, conform DC Medical, printre problemele cauzate în anumite împrejurări se pot evidenția:

1. Reacții alergice

Cei alergici la câini, riscă reacții specifice dacă înghit păr de animale, precum urticarie sau probleme de respirație.

2. Crize de astm

Persoanele cu astm ar trebui să evite înghițirea părului de animale în contextul în care arice lucru care irită căile respiratorii ar putea provoca un atac de astm.

Nu există niciun motiv de panicî din cauza unui singur fir, iar posesia unui inhalator ar putea elimina stresul.

3. Bezoar

Un Bezoar este o masă de material nedigerabil, un agregat de substanțe nedigestibile care stagnează în tubul digestiv; se formeaza cel mai des în stomac, mai rar în intestinul subțire.

Un fir de păr ocazional nu va cauza acest lucru, dar în timp se poate forma un bezoar.

Sunt foarte rare, dar părul de câine poate contribui la apariția lor însă ar trebui înghițită o cantitate mare de păr dintr-o dată pentru îngrijorări reale.

4. Hidatită

Paraziții Echinococcus Granulosus sau tenia câinelui pot răspândi ouăle prin blana animalului iar oamenii pot acționa ca gazde pentru stadiul larvar, cunoscut sub numele de Hyatid. Astfel, prin înghițirea accidentală sau lipsa adecvată a măsurilor de igienă, se pot contacta acești viermi.

5. Căpușe și purici

Alți paraziții precum căpușele și puricii sunt mult mai mari decât un ou de tenie, trăiesc în blana unor animale nedeparazitate și îngrijite corespunzător.

Deci un alt risc extrem de rar ar fi înghițirea unui purice a unei căpușe infectate împreună cu acel păr.

Măsuri preventive

Sunt numeroase modalități de a reduce riscul de înghițire a firelor de păr în timp ce ne bucurăm de compania animalelor dragi.

Cea mai firească și necesară măsură începe de la curățenia casei; se recomandă aspirarea cu un filtru adecvat a locuinței cel puțin o dată pe săptămână, cu predilecție a zonelor în care câinele își petrece cel mai mult timp.

În plus,  o curățare în profunzime este necesară la fiecare trei-patru săptămâni iar un purificator de aer conceput pentru a elimina părul de animale de companie și alergenii din casă ar putea fi util, conform DC Medical.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`