Șasesirieni și un egiptean care au ajuns în urmă cu o lună la Belgrad sunt în căutarede ajutor. Oamenii susțincă au fost trimiși cu forța în Serbia de poliția de frontieră română, dar nu înainte de a fi bătuți și torturați, transmiteEuronews. Unul dintre ei are un picior amputat.
Pe de altă parte, poliția de frontieră română neagă aceste acuzații.
Cele șapte persoane au fostdetectatede camere de supraveghere cu senzori termici în timp ce încercau să treacă granița României. Ulterior,acestea au fost interceptate și oprite de câțiva bărbați în uniforme negre, cel mai înalt dintre ei având un bici în mâna dreaptă.
Potrivit spuselor lor, la acel moment, migranții fuseseră deja bătuți de poliția ungară cu bastoane, dar nu fuseseră biciuiți până atunci. De menționat este că în timpul bătăii, unul dintre ei aproape că și-a pierdut un ochi.
Acesta nu este un caz singular. Un alt grup de migranți care a traversat Turcia, Grecia și Albania pentru a ajunge la o tabără de refugiați din Serbia a trecut printr-o experiență asemănătoare.
În urma celor întâmplare, victimele au depus mărturie la mai multe ONG-uri din Serbia. Toate ajung la aceeași concluzie: atât poliția de frontieră română, cât și forțele de ordine de la granițele altor țări prin care trec refugiați, se poartă cu o violență ieșită din comun față de aceștia
De-a lungul timpului, la granița cu România, în provincia autonomă Voivodina, bătăile, intimidările și expulzările ilegale au devenit parte a vieții cotidiene pentru refugiați. Frontiera de acolo a devenitun„punct fierbinte”a așa-zisei „Rute Balcanice”.
Conform unui ONG din Serbia „cel puțin 50 de oameni” sunt expulzați forțat din România în Serbia în fiecare zi. Un alt studiu arată vă în jur de 400-600de mingranți sunt dați afară din țară pe săptămână.
După ce în mass media s-a speculat informația conform căreia polițiștii de frontieră din România au bătut, electrocutatsau incendiat pe refugiații care încercau să treacă granița neobservați,Poliția de frontieră a negat vehement acuzațiile aduse cu privire la angajații lor.
Cu toate acestea, mărturiilor migranților ilegali arată faptul căpolițiștii de frontieră obișnuiesc să folosească bastoane pentru a îi lovi pe oameni și cabluri cu care îi biciuiesc. O parte dintre migranți au fost supuși la șocuri electrice sau le-au fost incendiate hainele.
Mai mult decât atât, jurnaliștii de la Euronews relatează faptul că oamenii sunt intimidați cu focuri de armă trase în aer, iar unii vorbesc despre „comando-uri”, agenți îmbrăcați în negru cu măști sau cagule pe fețe pentru a nu putea fi recunoscuți ușor.
Contactată de reprezentanții mass-media, Poliția de Frontieră din România a negat acuzațiile sau că ar fi acționat în acest fel.
„Toate acțiunile întreprinse de polițiștii de frontieră români împotriva migranților care acționează ilegal la graniță trebuiesă fie în acord cu legislația națională și internațională, inclusiv respectul pentru drepturile omului”, au transmis reprezentanțiiPolițieide Frontieră din țara noastră.
Reamintim faptul că legea nu permite expulzarea fără acordul scris al unui judecător sau fără garanții procedurale sau posibilitatea migranților de a depune contestație împotriva deciziei. Dincolo de toate, însă, niciun migrant nu are voie să fie lipsit de dreptul de a cere azil politic.
Rados Djurovici, directorul unui ONG din Serbia a explicat că expulzările ilegale din România „devin din ce în ce mai violente”.
„Au început cu cel puțin un an în urmă, însă acest tip de violență este recent, a început acum 3-4 luni. El a început mai ales odată ce presiunea migratorie a crescut și în România. Cu cât sunt mai mulți migranți, cu atât cazurile de violență se înmulțesc”, a spus el.