EXCLUSIV // 74% dintre deținuții din închisorile din România, vaccinați anti-COVID-19. Cifrele oficiale, comunicate după ce Liviu Dragnea s-a plâns că a fost obligat să accepte serul

EXCLUSIV // 74% dintre deținuții din închisorile din România, vaccinați anti-COVID-19. Cifrele oficiale, comunicate după ce Liviu Dragnea s-a plâns că a fost obligat să accepte serul
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Săptămâna trecută, Liviu Dragnea s-a plâns că a fost obligat să se vaccineze anti-COVID-19 în închisoare, la Penitenciarul Rahova. Declarațiile fostului președinte al PSD au fost făcute în condițiile în care Guvernul României a impus noi măsuri restrictive pentru persoanele nevaccinate, pentru a încuraja administrarea serurilor anti-SARS-COV-2.

„Am fost vaccinat la Rahova. Nu m-am vaccinat, am fost vaccinat. Am avut și COVID în decembrie, anul trecut și în aprilie – mai mi s-au făcut cele două vaccinuri.

Nu ai cum să nu le faci acolo. Nu mi s-a dat posibilitatea să decid, așa cum nu i s-a dat posibilitatea nimănui din sistem. Dacă nu te-ai fi vaccinat erai scos de la muncă. Eu de abia fuesem repartizat la muncă după nouă luni de izolare în celulă și nu am mai riscat”, a declarat Liviu Dragnea, pentru B1 TV.

Afirmațiile lui Liviu Dragnea au dat naștere unor noi dezbateri în spațiul public, despre modul în care sunt tratați deținuții, dacă le este respectat liberul arbitru în privința vaccinării. Practic, Dragnea a denunțat presupuse abuzuri.

Câte persoane din închisoare au fost vaccinate anti-COVID-19, în România. Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP), reacție oficială

B1.ro a solicitat de la Administrația Națională a Peniteciarelor datele la zi în privința persoanelor vaccinate. La data de 8 octombrie 2021, 74% dintre deținuții închisorilor din România erau vaccinați anti-COVID-19, în condițiile în care la nivel național, procentajul este de aproximativ 30%.

„În prezent sunt imunizați prin vaccinare împotriva SARS-COV-2 aproximativ 17.000 deținuți, reprezentând 74% din populația custodiată”, a transmis Administrația Națională a Penitenciarelor, pentru B1.ro.

Câți dintre cei 74% vaccinați în închisori se încadrează în scenariul lui Liviu Dragnea? ANP garantează că vaccinarea este voluntară.

„Vaccinarea persoanelor private de libertate custodiate de către unitățile subordonate Administrației Naționale a Penitenciarelor este voluntară și se realizează în conformitate cu instrucțiunile Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

Astfel, persoanele private de libertate sunt imunizate împotriva COVID-19 folosind vaccinuri puse la dispoziție de către Direcțiile de Sănătate Publică județene, în urma trimiterii necesarului de vaccinuri din partea unităților penitenciare, după obținerea acordurilor de vaccinare din partea persoanelor private de libertate”, a mai transmis ANP, pentru B1.ro.

USR-PLUS susține concedierea angajaților nevaccinați anti-COVID-19

În ceea ce privește populația generală a României, rămâne de văzut ce măsuri va lua noul guvern, după introducerea pașaportului verde. USR, partid condus de către Dacian Cioloș, și-a asumat deja introducerea vaccinării obligatorii pentru angajații de la stat și pentru cei din privat, care desfășoară activități cu publicul. În cazul refuzului, angajații vor fi dați afară, iar companiile, sancționate. Dan Barna a fost cel mai vocal pe această temă, în ultimele săptămâni.

La nivelul național, peste 5 milioane de români și-au administrat serul anti-COVID-19 din convingere, pentru premii în bani, mici sau bere ori pentru a scăpa de restricții și sancțiuni. Potrivit celor mai recente date comunicate de CNCAV (Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19), din data de 11 octombrie, în România au fost vaccinate 5,5 milioane de persoane cu schema completă. 5,7 milioane de persoane au primit prima doză, iar aproape 400.000 au făcut și doza 3.

Ultima oră
12:35 - Cu se supărări s-a întors Lidia Buble din „Asia Express” în România: „Coșmar! Mult stres și oboseală psihică”
12:30 - Continuă consultările la Cotroceni. A venit rândul delegației USR să discute cu președintele Klaus Iohannis, care le-a amintit de eșecul din Parlament (VIDEO)
12:30 - Lista Cabinetului Nicolae Ciucă. Premieră: o femeie ar urma să preia Ministerul Apărării, iar Florin Cîțu și-ar dori șefia Senatului (surse)
12:04 - CTP, despre propunerea lui Nicolae Ciucă premier: „Un război sinistru câștigat de Iohannis cu Orban și cu cetățenii români. A reușit să controleze PNL-ul”
12:02 - Florin Cîțu: PNL îl susține pe Nicolae Ciucă pentru funcția de premier, într-un guvern minoritar cu UDMR. Eu am făcut propunerea în partid. Nu noi am declanșat criza, dar noi o rezolvăm (VIDEO)
12:01 - Letonia, prima țară din Europa care reintră în lockdown din cauza valului 4. Cândva un exemplu în lupta cu pandemia, statul baltic resimte din plin efectele crizei sanitare
11:53 - Valeriu Gheorghiță, despre „tulpina românească” a Covid-19: Când ai transmitere comunitară foarte mare și vaccinare foarte scăzută, teoretic condițiile sunt îndeplinite
11:51 - Cum se relaxează actorii Netflix după filmări
11:45 - Un medic a murit după ce a căzut de la etajul 5 al unui hotel din Cluj-Napoca. Bărbatul s-ar fi sinucis
11:37 - Guvernul Poloniei avertizează cetățenii: „Va trebui să luăm măsuri drastice dacă se întâmplă asta”