EXCLUSIV // Perioada ideală pentru efectuarea vaccinului antigripal, astfel încât să fim feriți de îmbolnăvire în sezonul rece, este 1-15 octombrie, consideră medicii de familie. Medicul Gheorghe Alexandrescu, președintele Patronatului Medicilor de Familie din București – Ilfov, a precizat pentru B1.RO că vaccinul antigripal are de regulă o valabilitate ce durează până în luna iunie.
În ceea ce privește campania de vaccinare din acest an problemtic din cauza pandemiei de coronavirus, medicul Gheorghe Alexandrescu a precizat că sunt mari șanse ca vaccinul să fie adminsitrat la timp populației dacă autoritățile își respectă promisiunea. În caz contrar se poate repeta situația din anii trecuți când vaccinul a fost administrat cu câteva luni întârziere, când în România ne aflam deja în epidemie.
“Cu cât mai repede se face vaccinul, cu atât mai bine. Începând cu perioada 1-15 octombrie este perioada ideală. Avem promisiuni că anul acesta o să vină vaccinul mai devreme și că se va putea face acest lucru.
De regulă însă primim vaccinul foarte târziu și îl facem în noiembrie-decembrie, când deja epidemia de gripă a început. Acest lucru s-a întâmplat în anii trecuți, când discutam de epidemie și nu aveam pandemie de coronavirus.
Imunitatea, odată ce ești vaccinat, durează tot sezonul respectiv, toată iarna. Vaccinul în sine, fie că se face la cabinetele noastre, fie că se cumpără de la farmacie are o valabilitate până la 1 iunie. Deci vorbim despre intervalul 1 octombrie-1iunie, cu aproximație, cam asta este valabilitatea lui.
Dacă am făcut o doză este sufiecientă, mai puțin la copii. La aceștia există o formă de vaccin care se face intranazal și copiii care se vaccinează antigripal pentru prima oară trebuie să facă două doze succesive, pe când cei care fac injectabil fac o singură doză”, a declarat medicul Gheorghe Alexandrescu.
Ministerul Sănătății a anunțat medicii de familie că în jurul datei de 15 septembrie vine prima tranșă de vaccin pentru copii mici, vaccinul Tetra de la Sanofi Pasteur, dintre cele achiziționate.
Ministerul a comandat 3 milioane de doze de vaccin, însă a achiziționat până acum doar 2 milioane de doze, urmând ca pentru restul să găsească soluții.
“Ca în fiecare an, campania de vaccinare ar urma să înceapă în jurul datei de 1 octombrie. Deocamdată nu știm dacă sunt dificultăți legate de stocuri, pentru că vaccinurile vin în țară începând cu luna septembrie. Comenzile se fac din primăvară, pe estimări. Se solicită de la medici estimare privind necesarul dozelor de vaccin”, au explicat pentru B1.RO reprezentanții medicilor de familie.
Vaccinarea împotriva gripei sezoniere este vitală în contextul pandemiei de coronavirus. Secretarul de statRaed Arafata îndemnat populația să se vaccineze pentru a scădea riscurile bolii. În caz contrar, cei care se infectează și cu COVID se vor confrunta cu fenomenul COVID-flu.