EXCLUSIV // Câți zimbri mai există în România și unde pot fi găsiți

EXCLUSIV // Câți zimbri mai există în România și unde pot fi găsiți
Foto: autentici.ro

8 zimbri au fost aduși astăzi din Germania și Elveția, în România, zona de resălbăticire din Măgura Zimbrilor, Armeniș. După o perioadă de acomodare, se vor alătura celorlalte 57 de exemplare din Carpații Meridionali.

Inițiativa face parte dintr-un proiect derulat de organizația de mediu WWF șiRewilding Europe, în parteneriat cu mai multe entități ale statului, printre care Primăria comunei Armeniș, Romsilva, Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate, Garda Forestieră.

Marina Drugă, managerul de proiect din partea WWF România a oferit mai multe detaliipe marginea acestui subiect, pentru B1.ro.

Zimbrul, animal pe cale de dispariție

În România, în acest moment există în jur de 100 de zimbri în sălbăticie, iar la nivel european, aproximativ 5.000.

„Din România, zimbri au dispărut de 200 de ani. Vânătoarea, extinderea localităților, războaiele probabil, diverși factori au dus la dispariția lor.

În momentul de față, în sălbăticie, există 57de zimbri în zona Armeniș – Munții Țarcu. Cei 8 zimbri aduși vor fi integrați în acest grup, după o perioadă de aclimatizare. La nivel național mai există încă45 de exemplare aproximativ, la Vânători-Neamț. Plus cei din rezervații și grădinile zoologice.

În momentul de față, la nivel european sunt în jur de 7.000 de exemplare, dintre care, până în 5.000 sunt în libertate. Polonia, Belarus și Ucraina au cea mai mare populație”, a declarat reprezentantul WWF pentru B1.ro.

De 5 ori mai mulți zimbri în România, până în anul 2045

În următorii 25 de ani, populația de zimbri de pe teritoriul României ar putea fi de 5 ori mai mare, dacă planurile ecologiștilor vor merge așa cum și-au propus.

„Proiectul care se implementează acum a început din 2014, iar din 2016 este prin finanțare europeană, prin programul ‘Life Natura’ și mai avem un an de implementare, în care se vor aduce din nou zimbri în zona Armeniș. În Armeniș, ne-am propus să continuăm proiectul, care va presupune monitorizarea zimbrilor, întărirea populației, aducerea altor zimbri într-o zonă din apropiere.

La nivel național încă nu există o strategie, dar se va lucra în acest sens în viitorul apropiat. Pentru zona din sud-vestul Carpaților, WWF și Rewilding Europe are un plan pe 25 de ani, care se poate prelungi în funcție de obiective, prin care dorim să existe o populație de 500 de zimbri”,a dezvăluit reprezentantul WWF pentru B1.ro.

La nivel național, zimbrii din sălbăticie, din rezervații și grădini zoo reprezintă în jur de 200 de exemplare.

În acest moment, în România, zimbrii pot fi găsiți în mai multe locații: Rezervația Hațeg – Slivuț, Parcul Național Vânători – Neamț, Rezervația „Neagra – Bucșani”, Rezervația „Valea Zimbrilor” Buzău, Grădina Zoologică Târgoviște, Parcul Zoologic din Reșița, Grădina Zoologică Hunedoara.