EXCLUSIV // Vaccinul nu anulează măsurile de protecție anti-COVID-19. Expert în sănătate: „Va mai fi nevoie de un an de zile. Nu am mari speranțe în vaccin”

EXCLUSIV // Vaccinul nu anulează măsurile de protecție anti-COVID-19. Expert în sănătate: „Va mai fi nevoie de un an de zile. Nu am mari speranțe în vaccin
Foto: pixabay.com

La nivel internațional se vorbește despre mai multe vaccinuri anti-COVID-19 deja finalizate și de peste 50 aflate încă în testare. Dacă vaccinarea va începe în primăvară în Europa, implicit și în România, măsurile de protecție și anumite restricții impuse de guverne vor continua cel puțin pentru un an de zile, crede Lorand Savu, doctor în microbiologie moleculară.

Doctor în microbiologie moleculară: „Sunt prea multe mutații”

De asemenea, expertul în sănătate atenționează cu privire la faptul că vaccinul nu este o certitudine în lupta anti-COVID.

„Cred că măsurile de protecție va trebui să le mai menținem încăun an de zile. Personal, nu am mari speranțe în vaccin, pentru că sunt prea multe mutații, deși văd anunțuri de la o zi la alta, de la fiecare companie farmaceutică ce vorbește despre eficiența serului, dar trebuie să urmărim dacă persoanele vaccinate se vor mai infecta sau nu.

De asemenea, nu prea se fac testări de secvențiere, ceea ce din punctul meu de vedere nu este în regulă, pentru că trebuie să știi ce mutații sunt, cum se împrăștie virusul”, a declarat Lorand Savu pentru B1.ro.

Lorand Savu, doctor în microbiologie moleculară: „În mijloacele în transport în comun, dacă nu porți mască FFP2, ai mari șanse să iei virusul”

Cea mai eficientă soluție de protecție anti-COVID-19 reprezintă masca FFP2 și FFP3, utilizată de personalul medical. În opinia sa, riscul de infectare în spațiile publice aglomerate, unde se poartă mască obișnuită, este extrem de mare.

„Îmi susțin ideea cu privire la purtatul măștii FFP 2, singura care ne poate salva. Cine poate să-și achiziționeze, să-și ia. E singura care protejează. Masca medicală, obișnuită, oferă o protecție minimă.

În mijloacele în transport în comun, dacă nu porți mască FFP2, ai mari șanse să iei virusul. Mijloacele de transport în comun sunt terifiante, foarte aglomerate. Sistemul de filtrare trebuie să fie eficient, iar asta este la FFP2 sau FFP3, mască pe care o folosesc medicii în sistemul sanitar”, a mai declarat Savu pentru B1.ro.

Ultima oră
09:44 - Incident la metroul din București. Circulația garniturilor este perturbată
09:32 - Eduard Novak: Rugbiştii de la CSM Ştiinţa Baia Mare ar putea fi repatriați cu o aeronavă specială, pusă la dispoziție de autoritățile din România (VIDEO) 
08:54 - Aglomerație la Târgurile de Crăciun. Autoritățile impun primele restricții (VIDEO)
08:23 - Au început repetițiile de 1 Decembrie. Principalele artere rutiere din centrul Bucureștiului, închise
23:47 - Turiștii români aflați în vacanțe exotice în estul Africii, în afara primejdiei provocate de varianta Omicron: „Mai mult cred că se îngrijorează cei de acasă” (VIDEO)
23:18 - Ana-Maria Popescu, pentru a cincea oară cea mai bună spadasină a lumii, un record absolut: „Sunt dovada vie că visele devin realitate atunci când crezi și muncești pentru ele” (VIDEO)
22:58 - Dr. Mihai Craiu: Ce este mai greu abia vine. Vaccinarea modestă va aduce repede un nou val, cu multe decese prevenibile
22:39 - Joe Biden, informat despre situația provocată de varianta Omicron. Anthony Fauci nu exclude posibilitatea să fie deja prezentă în SUA: „E aproape invariabil să se răspândească în cele din urmă peste tot”
22:19 - O persoană accidentată la săniuș în Gorj a fost transportată la spital. Salvamont România: Prezenta un traumatism toracic / Vă îndemnăm la prudență în practicarea sporturilor montane
22:09 - Netflix, anchetată în Rusia pentru că ar fi difuzat conținut cu tematică LGBT în rândul minorilor. Compania americană riscă și o suspendare temporară