Experiența unui român vaccinat anti-COVID-19. Medicul Theo Trandafirescu, despre distribuția și administrarea dozelor, cum se ajunge la imunizare și posibilele efecte secundare (VIDEO)

Experiența unui român vaccinat anti-COVID-19. Medicul Theo Trandafirescu, despre distribuția și administrarea dozelor, cum se ajunge la imunizare și posibilele efecte secundare (VIDEO)

Campania de vaccinare anti-COVID-19 în România va începe curând, dar unii români au fost vaccinați deja. E vorba de cei care locuiesc în țări în care dozele deja se administrează. Unul dintre ei este Theo Trandafirescu, medic pneumolog și profesor universitar în New York. Acesta a povestit, pentru B1 TV, cum a decurs experiența pentru el.

Explicațiile unui român care s-a vaccinat anticoronavirus

Vaccinarea „face parte din programul statului New York și programul CDC de a distribui și a administra vaccinuri personalului sanitar, în special celor de la camera de urgență și de la Intensive Care Unit (Teraie Intensivă) prima dată. După aceea, vin și celelalte categorii de persoane de risc, medicii… Deci e un proces între CDC și statul New York”, a spus Trandafirescu.

Despre cardul primit după administrarea vaccinului, medicul a spus: „E foarte simplu. Vaccinul se dă în două etape, în două doze. Ca să fim siguri că, logistic, să nu se irosească vaccinul. Sunt programat din nou peste trei săptămâni. Deci distribuirea, stocarea vaccinului făcut de Pfizer se face în condiți extreme de temperatură. Pentru a nu se irosi, trebuie o programare specifică. E un proces destul de laborios la nivelul spitalului, al statului”.

„Ca să dovedească că vaccinul se dă în două etape. Deci în prima etapă se dă o imunitate de anticorpi, iar în a doua fază se dă o imunitate a celulelor T. Aceste două imunități se combină și, teoretic, trebuie să prevină în primul rând morbiditatea bolii și în al doilea rând boala”, a mai precizat Theo Trandafirescu.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Profesorul a explicat apoi cum se realizează distribuția vaccinului și ce categorii de persoane sunt vaccinate primele: „Întâi personalul medical și persoanele vulnerabile și în vârstă, căminele de îngrijire, apoi alte etape din ce în ce mai sănătoase. Se face gradual. Din ce știu eu, sunt patru etape, depinde și de disponibilitate, de alocare, de câte numere de vaccin sunt și de cum se distribuie. Din câte știu, cele de la Pfizer vin în doze de câte cinci. Cel de la Moderna, care va lua aprobarea în câteva zile, vine în zece. Deci se face gradual și pe etape, în funcție de categorii de risc. Se face și în funcție de densitate și de rata de infectare, de contagiozitate. Se distribuie de la nivel federal în state, în funcție de această rată a populației și de rata de contagiozitate”.

Posibile efecte secundare după administrarea vaccinului anti-COVID-19

Acesta a vorbit și despre efectele secundare ce pot apărea după administrarea vaccinului anti-COVID-19: „Ca la orice vaccin, efectele secundare raportate sunt: reacție locală la nivelul injecției – de în jur de 80%, puțină fatigue (oboseală), durere de cap, mialgii (dureri musculare), poate puține friguri. N-am niciuna! Am văzut că s-au raportat cazuri de alergii în Marea Britanie și în America. Cele din Marea Britanie aveau predispoziții, cea din Alaska, din câte știu, n-ar fi avut istorie. Știți cum e, un lucru se poate întâmpla. Putem avea alergii la mâncare, la butură, la înțepături de albine, la medicină, la materiale chimice, la aproape orice”.

„Deci nu am nicio reacție la nivelul mușchiului și nu trebuie să-mi arăt acum mușchii, ca s-o dovedesc. Vă rog să mă credeți pe cuvânt! Și pentru cei care sunt cu conspirația, minoritatea conspirativă… Deci n-am absolut niciun efect! Dar aceste efecte secundare minime sunt datorită imunogenității, sunt relativ normale. Și e o incidență normală, la fel ca la orice alt vaccin care e pe piață.

După ce faci vaccinul, trebuie să stai o perioadă de timp. Eu am stat în jur 20 de minute după ce am fost vaccinat, cu o asistentă lângă mine să fiu sigur că sunt ok. Oricum eu sunt în spital. Doamne ferește s-ar fi întâmplat ceva, eu sunt în spital, deci am cât de cât un avantaj”, a mai susținut Theo Trandafirescu, pentru B1 TV.

Ultima oră
23:45 - Șeful marinei germane a demisionat după ce a declarat că Peninsula Crimeea „este dusă” și că „probabil” Vladimir Putin merită respect
23:19 - SUA nu organizează la ora actuală evacuarea cetățenilor americani din Ucraina, spune Washingtonul: „Sunt disponibile zboruri comerciale pentru a sprijini plecările”
22:52 - VIDEO. Imagini simbolice pe Palatul Victoria la 160 de ani de la primul Guvern al României. Nicolae Ciucă: Guvernul trebuie să rămână punct de sprijin pentru cetățeni și pentru celelalte instituții ale statului
22:36 - Kievul acuză Germania că „îl încurajează” pe Vladimir Putin să atace Ucraina. Dmytro Kuleba, nemulțumit de refuzul Berlinului de a livra ajutor militar
22:08 - Edi Iordănescu recunoaște că „sunt șanse foarte mari” să devină noul selecționer la naționalei. Mihai Stoichiță (FRF): În principiu s-au pus la punct toate treburile
21:49 - Titus Corlățean: România a devenit deranjantă pentru Rusia când a aderat la Alianța Nord-Atlantică. Nu mai suntem parteneri NATO, ci suntem NATO și beneficiem de clauzele de securitate colectivă (VIDEO)
21:21 - Prefectul Alexandra Văcaru susține că „va recurge la toate remediile legale în vederea asigurării climatului de securitate” în București
21:06 - Misiune NATO de supraveghere aeriană în Bulgaria, în contextul tensiunilor cu Federația Rusă
20:43 - Stelian Bujduveanu: Greva ilegală de la STB a blocat o capitală, iar a negocia cu sindicatul este ca și cum ai negocia cu teroriștii care iau ostatici. Vom continua reformele din STB cu salariații de bună credință
20:22 - Vasile Bănescu (BOR): În absența valorilor tari, o societate face implozie. Omul de astăzi nu mai are legătură cu omul curajos de altădată care a trecut prin necesitudini crunte ale istoriei (VIDEO)