Explicația primarului maghiar din Miercurea Ciuc, aspru criticat pentru că a iluminat o clădire cu tricolorul românesc de 1 Decembrie: „Trebuie să oferim respect”

Explicația primarului maghiar din Miercurea Ciuc, aspru criticat pentru că a iluminat o clădire cu tricolorul românesc de 1 Decembrie: „Trebuie să oferim respect
Casa Artelor din Harghita, iluminată de 1 Decembrie

Primarul de etnie maghiară din Miercurea Ciuc, Attila Korodi, a „colorat” una dintre clădirile din oraș – Casa Artelor cu luminile tricolorului, de 1 Decembrie. Pentru această decizie a fost aspru criticat în comunitarea maghiară, însă edilul local nu regretă că a decis să ofere respect pentru simbolurile naționale.

„În prima duminică a Adventului am vorbit despre faptul că suntem o comunitate noi aici în Miercurea Ciuc. Iar această comunitate are şi membri care au limba maternă româna. Ca instituţie, ca primărie, trebuie să oferim respect cu prilejul sărbătorii statului român. Acest respect nu este egal cu acceptarea şi nu poate fi niciodată egal cu renunţarea.

Respectul reprezintă baza construirii viitorului şi este important în aceeaşi măsură în care cele asumate în decembrie 1918 la Alba Iulia sunt importante pentru comunitatea maghiară. În lume totul are propriul loc şi propriul moment şi astfel şi panglica neagră, greva japoneză şi simbolurile noastre naţionale. Trebuie ştiut când şi care este cel mai bine să se folosească, pentru că altfel îşi pierd conţinutul. Atunci este liber cineva când se poate folosi de acestea oricând simte nevoia. Eu iubesc acest tip de libertate. De aceea îi respect pe alţii şi aştept şi de la alţii respectul faţă de comunitatea noastră”, a transmis oficialul maghiar pe pagina sa de Facebook.

Primarul din Miercurea Ciuc, revoltat: „1 Decembrie nu este sărbătoare pentru comunitatea maghiară”

De asemenea, primarul amintește că pentru etnicii maghiari 1 Decembrie nu reprezintă un prilej de sărbătoare.

„Trebuie să ne folosim limba maternă, peste tot unde se poate, este important ca şi copiii noştri să înveţe în şcoli maghiare, trebuie să rămânem acasă, să întemeiem o familie, să construim o viaţă, iar pe lângă acestea să creăm cât mai multe posibilităţi pentru evenimente care să ne ajute să ne menţinem identitatea. 1 Decembrie nu este sărbătoare pentru comunitatea maghiară şi nici nu va fi până când naţiunea majoritară nu va respecta cele asumate în 1918 la Alba Iulia.

Am spus deja acest lucru de mai multe ori pe parcursul activităţii mele din viaţa publică şi consider şi în continuare de o importanţă vitală să spunem de cât mai multe ori şi cât mai tare şi să reamintim cât mai hotărât opiniei publice româneşti aceste angajamente”, se mai arată în postarea primarului din Miercurea Ciuc.

Maghiarii din Transilvania încă cer autonomie teritorială.