Familia primarului Constanței, Decebal Făgădău, deține un teren de 1.000 de mp, în zona Lacului Siutghiol, lângă proprietățile apropiaților lui Mazăre, Constantinescu și Strutinsky

Familia primarului Constanței, Decebal Făgădău, deține un teren de 1.000 de mp, în zona Lacului Siutghiol, lângă proprietățile apropiaților lui Mazăre, Constantinescu și Strutinsky

Familia primarului Constanței, Decebal Făgădău, deține un teren de 1.000 de mp, în zona Lacului Siutghiol, lângăproprietățile apropiaților lui Radu Mazăre, Nicușor Constantinescu și Sorin Strutinsky.

Potrivit info-sud-est.ro, nu mai puțin de 7,6 hectare de pe malul Lacului Siutghiol au ajuns la mai mulți prieteni sau parteneri de afaceri ai lui Radu Mazăre, Nicușor Constantinescu și Sorin Strutinsky, în urma unei retrocedări făcute de Mazăre și a două titluri de proprietate semnate de fostul prefect Gheorghe Martin, fondatorul firmei de salubrizare Polaris.

Istoria retrocedărilor d epe malul Siutghiol începe în 2002, când prima bucată de lac, din totalul de 7,6 hectare, a fost retrocedată prin semnătura lui Radu Mazăre, printr-una dintre sutele de dispoziții pentru care, mai târziu, primarul avea să fie condamnat definitiv la 9 ani de închisoare.

Terenul de 1,5 hectare a ajuns la Cornelia Vernescu și Maria Pia Grozescu, care solicitaseră restituirea a 5,3 hectare din cartierul Anadalchioi. Soții Pușcași cumpără de la Vernescu și Grozescu o bucată de 3.000 de mp, pe care o vând apoi, cu 9.000 de dolari, lui Ioannis Skantzikas, un investitor grec prieten cu Radu Mazăre.

Skantzikas, prin societatea Europroiect, cumpără alți 8.418 mp direct de la Vernescu și Grozescu, cu aproximativ 81.000 de dolari.

În ianuarie 2003, Prefectura Constanța condusă de Gheorghe Martin, unul dintre fondatorii firmei de salubrizare Polaris, a eliberat un titlu de proprietate pe numele soției sale, Maria Martin, și a celor trei frați ai acesteia, pentru un teren de 5 hectare, lipit de retrocedarea lui Radu Mazăre.Cei patru moșteniseră terenul de la tatăl lor defunct Stoica Bălănescu.

Soția prefectului Martin moștenește 2,9 hectare, de 4 ori mai mult decât frații ei (Victoria Bălănescu, Ioan Bălan și Maria Bălănescu) care primesc doar câte 7.000 de mp fiecare . Mai departe, Maria Martin și frații săi încep să tranzacționeze bucată cu bucată din teren.

Martin le vinde ulterior soților Pușcași un hectar de teren pe care aceștia la rândul lor îl vând societății New Home Construct, controlată de afaceristul Sorin Strutinsky.

Ulterior, Maria Martin vinde unei jurnaliste din trustul Telegraf, fondat de Mazăre, Strutinsky și Constantinescu, o altă bucată de teren, de 1.000 de mp cu 150.000 de euro. Jurnalista Alina Cristea și soțul ei Dan Florin Cristea vând ulterior terenul cu un preț de 5 ori mai mic socrului actualului primar Decebal Făgădău,Dumitru Bostan .

Bucata de 500 de mp a lui Dumitru Bostan este cumpărată ulterior de soții Făgădău, iar bucata socrului primarului este împărțită, după moartea acestuia, între soție și cele două fiice. Ulterior, soții Făgădău donează terenul celor doi fii minori.

O bucată de 1,4 hectare ajunge la Tundria Invest care vinde apoi către societatea Neocampus, deținută de israelianul Ben Ami Nimrod. Nimrod a fost acționar, împreună cu Elan Schwartzenberg, în firma Neocity Group România, care a construit City Park Mall pe un teren retrocedat ilegal de Radu Mazăre. Omul de afaceri israelian Elan Schwartzenberg era un prieten apropiat de Radu Mazăre și Sorin Strutinsky.

O bucată de 7000 mp este vândută abia în 2019, către două societăți din domeniul imobiliar: UCG Construcții Ecologice SRL și Grindeanu Imob Construct SRL.

La nicio lună după ce emite titlul de proprietate pentru soția sa, Gheorghe Martin mai emite un titlu de proprietate pentru o despăgubire aparținând Zucrafinei Zina Vaida, în temeiul Legii 18/1991.

Titlul de proprietate a fost emis în 19 februarie 2003, iar la nici două luni distanță, Dragoș Alexandru Vaida, moștenitorul femeii, vinde acelorași soți Pușcași 8.724 mp. Doi ani mai târziu, soții Pușcași vând terenul, în schimbul a 43.619 euro, aceleiași societăți New Home Construct, controlată de Sorin Strutinsky. New Home Construct împarte terenul în mai multe parcele de câteva sute de metri pătrați și începe să vândă.

Cele mai multe terenuri parcelate de societatea controlată de Strutinsky ajung la Five Holding, o societate care a avut acțiuni la purtător și cu care trioul de la Constanța făcea afaceri. O altă bucată de teren, de 400 de mp, ajunge la Lizeta Haralambie, una dintre avocatele lui Radu Mazăre.