Reprezentanţii Federaţiei Organizaţiilor de Pescari de la Marea Neagră atrag atenția că peştele consumat de români este din import în proporție de 80%, în principal peşte congelat adus din ţări ca Spania, Polonia şi Canada.
Pescarii români de la Marea Neagră se plâng că au fost nevoiţi să-şi restrângă activitatea în cei doi ani de pandemie, în condiţiile în care activitatea din turism s-a prăbuşit, iar restaurantele au fost mai mult închise.
„Avem nevoie de investiţii, de spaţii pentru colectarea peştelui adus din mare, dar şi pentru refrigerare, trebuie să dezvoltăm infrastructura la porturi, la mare, pentru că altfel nu vom rezista pe piaţă. Noi nu facem decât să supravieţuim în condiţiile actuale. Ne trebuie o strategie pe zece ani, cel puţin, din partea Ministerului Agriculturii, altfel nimeni nu-şi va asuma riscul să investească în sector. Importăm mult chiar de la vecinii noştri de la Marea Neagră, ceea ce ar trebui să ne dea de gândit. În condiţiile războiului din Ucraina, situaţia devine şi mai grea, mai ales, pentru micii pescari, care vin după doi ani foarte grei”, a declarat Laurenţiu Mirea, preşedintele Federaţiei Organizaţiilor de Pescari de la Marea Neagră.
Datele INS relevă faptul că, în 2021, importurile de peşte congelat au fost de 40.051 de tone, în scădere cu circa 800 de tone faţă de anul anterior, însă, din punct de vedere valoric, este vorba despre un plus de 1,5 milioane euro, până la 64,9 milioane euro, Principalii furnizori de peşte au fost, în perioada analizată, Spania – cu 7.664 tone, Polonia (3.292 tone) şi Canada (2.679 tone).
De asemenea, în topul preferinţelor românilor s-au aflat: scrumbia – cu 19.512 de tone, merluciul (6.119 tone), heringii (4.577 tone), salmonidele congelate (2.282 tone), sardinele (2.011 tone), păstrăvii (1.237 tone), anşoa (447 tone), codul negru (473 tone), dar şi specii precum somonul roşu, bibanul de Nil, tonul alb sau calcanul. În acelaşi timp, s-au importat şi midii congelate (227 tone), principalii furnizori fiind Spania (97 tone) şi Italia (55 tone).