Fostul șef de la Spitalul Malaxa, ȘPAGĂ DE 1 MILION DE EURO de la mafia firmelor! Tolontan: Bijuterii pentru ”Vrăbi”, trofee și excursii cumpărate pe banii spitalului public

Fostul șef de la Spitalul Malaxa, ȘPAGĂ DE 1 MILION DE EURO de la mafia firmelor! Tolontan: Bijuterii pentru ”Vrăbi”, trofee și excursii cumpărate pe banii spitalului public

Fostul șef al Spitalului Malaxa din Capitală, Florin Secureanu, a fost trimis, luni, în judecată pentru delapidare și luare de mită, anunță DNA.

Potrivit jurnalistului Cătălin Tolontan, cel care a deconspirat întreaga afacere a lui Secureanu, dosarul acestuia arată în instanță cum “corupția din sănătate e un dezastru umanitar, nu doar unul economic!”.

În motivarea sa de acum câteva zile, citată pe larg de ziarul "Adevărul", magistratul explică de ce mita nu e numai o risipă, ci mult mai mult decât atât.

"Acele servicii", spune judecătorul, referindu-se la serviciile furnizate de companiile care îi dădeau șpagă managerului constănțean, "erau fie supraevaluate, fie deficitare din punct de vedere calitativ, astfel încât devine plauzibilă percepţia cetăţeanului român că intră într-o unitate spitalicească cu o afecţiune şi se externează cu altele".

“Pentru magistrat, șpaga șefilor de spital poartă consecință, rang și pedeapsă de crimă”, subliniază Tolontan într-un articol publicat pe site-ul tolo.ro.

Prejudiciul se ridică la milioane de euro. Un milion de euro a luat șpagă Secureanu doar de la mafia firmelor.

“Bani scoși pe firme fictive, zi de zi, vreme de aproape 8 ani. Bijuterii pentru ”Vrăbi” trecute drept ”instrumentar ginecologic curățat și sterilizat”. Trofee și excursii cumpărate pe banii spitalului public”, arată Tolontan.

Potrivit jurnalistului, pașii au fost următorii:

Spitalul Malaxa varsă către firmele unui anume Cristian Ioniță 6,1 milioane de lei. Este vorba despre firmele Casa Cristiani, Ursul Polar, Cristal Finish, Crisfarm și Irish Europe.

Din acești bani, Ioniță scoate cash din firme 5,1 milioane de lei.

Din cash, el își oprește ”un mizilic” de aproximativ 650.000 de lei.

Ioniță îi dă restul de 4,5 milioane de lei lui Mihai Mesner, un apropiat al lui Sorin Oprescu și patronul uneia dintre cele mai mari firme contractoare din spitalele bucureștene: Noventis, cel pentru care, de fapt, lucrează!

Mihai Mesner îi transmite lui Florin Secureanu echivalentul unuimilion de euro.

Alături de fostul șef de la Malaxa mai sunt judecați alți patru directori din unitatea spitalicească. (Detalii AICI)