Gabriela Firea, despre rata infectării în Capitală: „Faptul că Bucureștiul a atins pragul de 3,02‰ nu ar trebui să ducă la aplicarea scenariului roșu”

Gabriela Firea, despre rata infectării în Capitală: „Faptul că Bucureștiul a atins pragul de 3,02‰ nu ar trebui să ducă la aplicarea scenariului roșu”
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Gabriela Firea, primarul general în funcție al municipiului București, susține că nu ar trebui aplicat scenariul roșu, de carantinare a orașului, deși pragul care impune acest lucru (cel de 3 la mia de locuitori) a fost atins duminică. În schimb, aceasta propune suplimentarea transportului de suprafață, la orele de vârf, pentru a decongestiona circulația cu metroul.

Gabriela Firea, despre rata de infectare în Capitală

„Faptul că Bucureștiul a atins duminică pragul de 3,02‰ – rată a infectărilor cu Covid 19 nu ar trebui să ducă la aplicarea scenariului roșu, ce implică și carantinarea metropolei, a susținut Gabriela Firea, punând cifrele comunicate pe baza unei statistici eronate.

„Se raportează în continuare la o cifră care nu mai e reală, numărul locuitorilor din municipiul București nu mai este cel de acum 9-10 ani, de 2,1 milioane. Potrivit tuturor studiilor organismelor internaționale, inclusiv al Băncii Mondiale, avem 3,5 milioane de cetățeni care locuiesc zilnic, nu vin doar în tranzit, în municipiul București, plus jumătate de milion în Ilfov, cu alte cuvinte Regiunea de dezvoltare București – Ilfov cuprinde aproape 4 milioane de cetățeni, așa că această raportare nu este corectă, comparativ cu numărul mult mai mare de locuitori din capitală.

Scenariul roșu nu are cum să fie aplicat, atâta vreme cât rata de infectare se raportează la o cifră care este depășită. Nu spun că situația este roz și că nu sunt contaminări, dar în niciun caz nu suntem 3,02‰”, a declarat primarul în funcție al Capitalei la Antena 3.

În schimb, Gabriela Firea a anunțat că municipalitatea e dispusă să aducă un plus de mijloace de transport în comun, la orele de vârf, pentru a decongestiona traficul de la metrou.

„Ne-am oferit sprijinul ca, pe anumite intervale de timp sau rute, să suplimentăm cu transport public de suprafață, în special dimineața, când se pleacă spre serviciu, și după ora 16 – 17, când se întorc bucureștenii acasă”, a mai spus Firea.

Conform legii, localitatea în care se depășește nivelul de 3‰ al infectărilor poate intra în carantină. În scenariul roșu, masca devine obligatorie în toate spațiile publice, școlile își mută toate cursurile on-line iar restaurantele și sălile de spectacole se închid.

Raed Arafat, despre noile măsuri anti-coronavirus în București

Vineri seară, secretarul de stat Raed Arafatsusțineacă Bucureștiul sigur va depăși indicele de 3.

„Clar vom ajunge la incidele 3 în Capitală. Se vor aplica toate regulile din Hotărârea de Guvern: restaurantele, teatrele și cinematografele vor fi închise, masca de protecție va deveni obligatorie în toate spaţiile publice, deci nu mai există diferenţiere între spaţiul aglomerat şi spaţiul neaglomerat”,a declaratRaed Arafat, pentru Digi24.

După ce Bucureștiul va depăși indicele 3, este posibilă și trecerea tuturor unităților de învățământ în scenariul roșu, adică de predare exclusiv online:„E posibil să se ia acest lucru în considerare, dar rămâne să fie discutat cu Ministerul Sănătăţii, cu Ministerul Educaţiei”.

Prefectul Capitalei: După ce se depășește rata de 3, așteptăm 3 zile și apoi vom lua măsuri

La rândul său,Prefectul CapitaleiGheorghe Cojanu a declarat că, după ce rata depășește 3 la mia de locuitori, vor mai aștepta trei zile înainte de a lua măsuri.

„Dacă vom constata că creșterea durează trei zile la rând după ce se depășește rata de incidență 3, atunci vom lua o hotărâre și în cadrul Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență, la recomandarea DSP-ului.

Populația reală nu mai este 2.153.000, e undeva la 2.500.000 și atunci nu putem la 3.01 să închidem școlile. Plus că așteptăm un palier de trei zile ca să vedem că cifra crește și atunci, bineînțeles că în a treia zi vom da o hotărâre de Consiliu”,a explicatGheorghe Cojanu, pe 13 octombrie.

Ultima oră
20:23 - Cinci persoane au ajuns la spital după un accident între un autoturism și un TIR, în județul Cluj. Un bărbat a fost rănit grav
20:07 - Legendarul Frank Williams, fondatorul echipei de Formula 1 Williams Racing, a murit la 79 de ani
20:00 - Referendum rezolvă disputa: elvețienii acceptă certificatul pandemic
19:39 - Nicolae Ciucă: Hanuca ne amintește că speranța și credința ne fac mai puternici. Apreciez și susțin valorile spirituale ale poporului evreu, solidaritatea, întâlnirea dintre religii și culturi, dialogul și respectul (VIDEO)
19:20 - Klaus Iohannis: Comunitatea evreiască din România, un contributor important la binele comun. Reiterez angajamentul Statului nostru în ceea ce privește prevenirea și combaterea antisemitismului
19:10 - Adrian Chesnoiu: Inclusiv pe pestă porcină africană vom veni cu un set de măsuri care măcar în al 12-lea ceas să dea încredere industriei de creștere a porcului din România că încă mai putem produce (VIDEO)
18:47 - Adrian Chesnoiu: Povestea cu „Doi și-un sfert”, o aberație. N-am lucrat nici o secundă acolo, aveam 16 ani când s-a desființat. Am lucrat la DGIPI în cadrul MAI (VIDEO)
18:30 - Adrian Chesnoiu: Politica Agricolă Comună vine cu restricții și condiționalități care vor crea și mai multe decalaje. E datoria noastră să convingem Bruxelles-ul, la prima posibilitate de renegociere a PNRR, să le aibă în vedere (VIDEO)
18:13 - Adrian Chesnoiu, pe B1 TV: Agricultura nu există în PNRR / Poate acum a fost primul guvern de coaliție când Agricultura a fost pusă în primele 5 domenii ca importanță de PSD / N-o mă auziți vorbind de greaua moștenire (VIDEO)
17:58 - Suporterii pot asista la întreaga partidă dintre Universitatea Craiova și FCSB, chiar dacă se termină după ora 21: „Să păstreze obligatoriu biletul la meci până în momentul în care ajung acasă”