Generalul Pacepa: Nicolae Ceaușescu a fost executat pentru a i se închide gura urgent. S-a evitat un proces public (VIDEO)

Generalul Pacepa: Nicolae Ceaușescu a fost executat pentru a i se închide gura urgent. S-a evitat un proces public (VIDEO)

Șeful spionajului lui Nicolae Ceaușescu, generalul Ion Mihai Pacepa, a declarat, miercuri, într-un interviu pentru emisiunea „Aktualitatea”, de pe B1 TV, că Nicolae Ceaușescu a fost asasinat pentru a i se închide gura și a nu se ajunge la un proces public, în care acesta ar fi putut face dezvăluiri cu privire la foștii săi tovarăși.

„La 23 Decembrie Iliescu a anuntat că Ceausescu a fost arestat, iar un purtător de cuvânt al Frontului Salvării Nationale a asigurat România că el va fi judecat într-un proces public. În ziua de Crăciun televiziunea română a transmis însă că Nicolae si Elena au fost deja judecati, condamnati la moarte si executati. La 28 decembrie 1989 ziaristul francez Franz Oliver Giesbert a scris în prestigiosul ziar francez Le Figaro că dacă Ceaușescu ar fi avut parte de un proces public, el „ar fi putut face dezvăluiri cu privire la foștii săi tovarăși care, după ce s-au certat cu el, au devenit gorbacioviști și tronează astăzi în Consiliul Frontului Salvării Naționale. De aceea era urgent să i se închidă gura, era urgent să fie omorât”, a declarat Pacepa.

Întrebat ce părere are despre Ion Iliescu, generalul a răspuns: „După părerea mea, este un comunist profesionist diferit substanțial de toți ceilalți lideri ai PCR, prin remarcabila sa erudiție și prin unica sa onestitate. Din păcate, s-a format politic la Moscova. Pactul pe care l-a semnat cu Gorbaciov la 5 aprilie 1990 sugerează că și-a păstrat afecțiunea pentru comunismul de tip sovietic și după ce am „defectat”. Acest pact prevede că România şi Uniunea Sovietică recunosc graniţele prezente ale celor două ţări, şi că România nu va adera la nici o alianţă militară „în detrimentul Uniunii Sovietice”. Cu alte cuvinte, adio Moldova și adio NATO. Sunt convins că acesta este motivul pentru care dl. Iliescu continuă să ascundă adevărul despre evenimentele din decembrie 1989. Din fericire însă adevărul, ca și uleiul, iese intotdeauna la suprafață. Președintele Iliescu a avut un rol extrem de important — pozitiv și negativ — în procesul trecerii României de la Ceaușism la democrație. Sper că va avea tăria să și-l definească cu onestitate”.

Vezi AICI interviul completa acordat de Ion Mihai Pacepa.

Pacepa: Ceaușescu a fost executat pentru a i se închide gura urgent