George Maior: SRI și SIE ar trebui să colaboreze mai mult. O fuziune, o unificare ar fi cel mai bun model

George Maior: SRI și SIE ar trebui să colaboreze mai mult. O fuziune, o unificare ar fi cel mai bun model
Foto: cotidianul.ro

George Maior, directorul SRI, a declarat, vineri, la Târgul Gaudeamus, unde și-a lansat două cărți pe teme legate de intelligence, că SRI și SIE ar trebui să coopereze mai mult pentru a avea un sistem de informații eficient, relatează Mediafax.

Potrivit lui Maior, pentru a avea un sistem informaţional eficient în secolul 21 SIE şi SRI trebuie să coopereze mai mult, părerea sa fiind că o fuziune, o unificare ar fi cel mai bun model.

Pentru a avea un sistem de informaţii eficient în secolul 21 este nevoie pe de o parte de o organizare mai bună şi cred că cele două Servicii de informaţii, SIE şi SRI, trebuie să coopereze mai mult în acest sens. Eu am îndrăznit o părere personală, invalidată nicidecum politic, că într-o ţară ca România o fuziune, o unificare ar fi cel mai bun model prin care am putea fi mai eficienţi decât suntem în acest sens, dar acest lucru nu ţine de mine, ţine de o opinie profesională şi de voinţa politică. Nu este nimic controversat în acest lucru şi a discuta despre aceste probleme în viitor”, a afirmat Maior.

El a adăugat că astăzi riscurile şi ameninţările la adresa securităţii unui stat în interior şi exterior se intercorelează şi numai împreună se poate asigura această securitate.

Pentru că astăzi mai mult ca niciodată riscurile, ameninţările la adresa securităţii unui stat, a stabilităţii unui stat şi în interior şi în exterior se intercorelează, dezvoltă o dinamică şi o viteză rapidă şi numai împreună putem să asigurăm securitatea acestui stat într-un context extrem de complex„, a mai spus Maior.

Directorul SRI a menţionat situaţia „geopolitică agresivă” la adresa graniţelor de est ale României: ce se întâmplă în Rusia, problema Ucrainei, viitoarele alegeri în Moldova, dar şi statul islamic „în care fiecare persoană rău voitoare înseamnă ideologii extreme doresc să distrugă un mod de viaţă”.

Iată de aceea putem fi şi mai eficienţi în încercarea de a înţelege aceste fenomene pentru a le contracara astfel încât să avem o ţară stabilă şi securitate pentru cetăţeni şi instituţii„, a adăugat George Maior.

Directorul SRI şi-a lansat la Târgul Gaudeamus cărţile „Despre Intelligence” şi „Spion pentru eternitate: Frank Wisner”.

Cele două cărţi, diferite prin profil şi prin dimensiunea abordată, definesc şi un element nou de cultură de securitate în această ţară de care avem nevoie şi pentru cetăţeni şi pentru stat şi pentru oamenii politici şi pentru decidenţi„, a spus Maior.